Sărbătoarea „Teofaniei” – prilej de renaștere spirituală pentru creștinii Mitropoliei Basarabiei

21 Ianuarie 2022

În ziua Praznicului Împărătesc al Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău, împreună cu un sobor de diaconi și preoți. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Slujba sfințirii Aghiasmei celei Mari a fost oficiată de Înaltpreasfinția Sa, care a binecuvântat prin stropire credincioșii veniți să se bucure de Praznicul Împărătesc și a împărțit peste 300 de sticle îmbuteliate cu Sfânta Aghiasmă, pregătite de slujitorii Paraclisului Mitropolitan.

Rânduiala slujbei sfințirii Aghiasmei celei Mari are un conținut profund teologic fiind considerată cea mai frumoasă creație a ortodoxiei.

Ea este numită metaforic „Imnul Bobotezei”.

Prin Botezul Domnului nostru Iisus Hristos întreg Universul se restaurează. Duhul Sfânt în chip de porumbel dezvăluie iubirea și supunerea Fiului față de Tatăl care Îi spune: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit” (Matei 3,17).

Botezul nu a fost inventat de Ioan, ci a fost rânduit de Dumnezeu: Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis...” (Ioan 1,33).

 

 

Sursa videohttps://www.trinitas.tv/

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Share