La eveniment au participat personalități notorii din spațiul basarabean: Eugen Doga, Alexandru Arseni, Octavian Țîcu, Nicolae Jelescu, Viorel Burlacu, Diana Guba, Valentina Volontir, Zina Izbas, Eugenia Tofan, Ludmila Boțan, Mariana Seu, Nicolae Mocanu, ș.a.
Placa comemorativă a fost sfințită de reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei, care totodată au săvârșit și o slujbă de TeDeum pentru începerea noului an școlar, și a fost de primarul actual al Municipiului Chișinău Ion Ceban, sculptorul Valeriu Doicov, Ilinca Zaporojan, reprezentanta elevilor din gimnaziu și Doamna Iuliana Gorea Costin, soția regreatatului înaintaș, deputat, primar general, președinte al Consiliului Municipal, promotor al renașterii naționale și om de cultură Nicolae Costin.
Doamna Ambasadoare Iuliana Gorea Costin a oferit în dar gimnaziului seturi de cărți și agende, ghiozdane, un televizor performant și o colecție de hărți ce reprezintă geografic evoluția spațiului românesc de-a lungul timpului.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, prin reprezentanții săi, a oferit iconițe tuturor participanților la eveniment și elevilor gimnaziului.
Asistăm astăzi la un act de Justiție, In Memoriam, grație imboldului colectivului didactic al gimnaziului “Nicolae Costin”, condus cu onoare de Doamna Director Silvia Guzun, a eforturilor doamnei Valentina Volontir, Director în Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, primar general domnul Ion Ceban și a domnului sculptor Valeriu Doicov.
Firescul acestui eveniment desfășurat la început de an de studii, in preajma evenimentelor majorare din istoria noastră recentă, pe care le-am marcat la sfârșit de august, impun să amintesc că Nicolae Costin a fost :
– Profesorul universitar care semăna Lumina prin Cuvânt atât în aulele universitare cât și la mitingurile de renaștere națională ;
– Tribunul Nicolae Costin acționa strategic prin faptă și cuvânt contribuind la ceea ce avea să însemne dreptatea noastră divină, săvârșirea care avea să înceapă cu: recucerirea drepturilor noastre firești de a vorbi și învăța în limba maternă – română, de a scrie în grafie latină, de a ne cunoaște istoria, de a ne alinia împreuna cu întreaga națiune sub flamura Tricolorului, de a ne pătrunde de chemarea imnului “Deșteaptă-te, române !”
Aceste cuceriri ale drepturilor noastre, a celor născuți în Răsăritul Românesc, au însemnat înainte de toate sacrificiu și suferința generațiilor și generațiilor de străjeri la poarta Țării.
Declarația de Independență-Actul de Constituire a Statului Republica Moldova, a cărui semnatar a fost și Nicolae Costin, a consemnat voința noastră de ieșire din imperiul sovietic și un pas spre Re-Unirea cu Țara-mamă, România.
Un permanent cercetător al rostului “ înșiruirii epocilor pe ața “, cu o uimitoare capacitate de analiza a istoriei, Nicolae Costin înțelegea și susținea că doar o națiune unita și o Țară reîntregită poate rezista în fața intemperiilor timpului, poate ocupa cu demnitate un loc destoinic la masa popoarelor lumii, determinându-și prezentul și viitorul.
Testamentar Nicolae Costin afirma “ Visul nostru de secole – reîntregirea teritorială și naționala- trebuie îndeplinit! Nu exista altă cale. Cred ca ne va ajuta Dumnezeu! “
Nicolae Costin credea că din neamul nostru se vor ridica alte generații de tineri capabili să înlocuiască golul lăsat de trecerea la Ceruri a generațiilor de înaintași, adevărați patrioți, conștiințe luminate, care și-au sacrificat viața pentru binele semenilor, pentru idealul național de reîntregire.
Misiunea de a continua ne revine nouă-purtătorilor de memorie, nouă care i-am cunoscut și i-am apreciat. Doar Îndeplinirea acestui ideal-lăsat testamentar de înaintașii noștri este răspunsul adecvat la jertfa lor.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Nicolae Costin avea extraordinara capacitate de a impune respect chiar și adversarilor sau oponenților săi politici. Constatăm acest lucru și după înălțarea la ceruri a sufletului său; Nicolae Costin nu era un om mândru si nici înfumurat, Nicolae Costin era un Om cu multă demnitate; Se va reveni asupra basoreliefului pentru a-l aduce cât mai aproape de chipul sau real.
Un nou început! Un început de an cât mai bun elevilor și cadrelor didactice de la Gimnaziul “Nicolae Costin”, celor din întregul Răsărit Românesc și din întreaga Țara!
Mulțumesc din inima tuturor!