Ultimele știri

Punerea Pietrii de Temelie a noii Biserici din Climăuți – Dondușeni

La Climăuți a fost sfințită piatra de temelie a noii biserici ce urmează a fi înălțată lângă biserica veche distrusă în urma unui incendiu devastator în anul 2016.

Luni, 2 decembrie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor împreună cu PS Antonie, Episcop de Bălţi, înconjuraţi de un sobor de preoţi, au sfinţit piatra de temelie a noii biserici din satul satul Climăuţi, raionul Donduşeni (preot paroh – Sergiu Mariţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ).

Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru, în cuvântul rostit după oficierea slujbei de sfinţire, a apreciat dorinţa părintelui Sergiu de a înălţa o biserică la Climăuţi, în locul celei care a ars în anul 2016, şi le-a dorit creştinilor din acest sat mult ajutor de la Domnul şi de la Măicuţa Sa, care este ocrotitoarea acestei comunităţi, în această frumoasă lucrare de construire a unui locaş sfânt.

PS Antonie a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei pentru faptul că a acceptat să fie prezent la Climăuţi, menţionând că era justificat ca Mitropolitul Basarabiei să vină în eparhia pe care a păstorit-o o perioadă de timp pe când era episcop la Bălţi şi să sfinţească piatra de temelie a primei biserici de la numirea, în 2018, a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române la Bălţi. PS Antonie le-a dorit, la rândul său, părintelui paroh şi creştinilor din Climăuţi, ajutor de la Dumnezeu în lucrarea binecuvântată de zidire a unui locaş sfânt, făcând şi o mică donaţie.

Părintele Sergiu a mulţumit ierarhilor, preoţilor prezenţi la sfinţire şi creştinilor care sunt aproape de sfinţia sa în această lucrare sfântă.

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei şi soborul de preoţi au mers, apoi, la locul unde vrednicul de pomenire Episcop Dorimedont a murit intr-un teribil accident în anul 2006 şi au rostit o rugăciune pentru sufletul adormitului în Domnul episcop.

Istoric: Comunitatea din Climăuţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016 a trecut printr-un moment de grea încercare. În ziua de 29 noiembrie, în urma unui incendiu devastator, biserica veche din lemn, datată din anul 1834, a ars în proporție de 80 la sută. Părintele paroh cu arsuri grave a fost internat în spital. Climăuţenii până la externarea părintelui au pus mână de la mână şi în scut timp au amenajat un paraclis, unde în data de 25 decembrie 2016 părintele Sergiu a oficiat prima Sfântă Liturghie.

Climăuţenii, oameni harnici şi cu multă credinţă în Dumnezeu, doresc să înalţe alt sfânt locaş. În această sfântă lucrare au nevoie şi de ajutorul nostru al tuturor. Pentru cei cu inimă darnică, ce doresc să întindă o mână de ajutor comunităţii din Climăuţi, facem cunoscut conturile bancare, care pot fi găsite pe pagina web a parohiei: http://www.parohiaclimauti.com/index.php/donatii. Orice donaţie este binevenită.

Comuna Climăuţi este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Ultimii opt ani la Climăuţi păstoreşte PC părinte Sergiu Mariţoi, care este şi protopop de Donduşeni şi Edineţ.

 

Text: Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img