Ultimele știri

PS Veniamin: “Una dintre cele mai importante preocupări ale noastre este să-L căutăm pe Dumnezeu”

În Duminica a 32-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din Cahul, alături de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea textului scripturistic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre întâlnirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos cu Zaheu vameșul, întâlnirea lui Dumnezeu Omul cu omul care îl caută pe Dumnezeu. 

Din această pericopa evanghelică, observăm că Dumnezeu îi iubește și ii caută pe toți oamenii, fiindcă vrea ca toți oamenii să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului, caută oaia cea pierdută, este Cel care vine în întâmpinarea noastră. Însă ne respectă libertatea, iar atunci când vede că noi Îl căutăm și El ni se arată, ni se descoperă nouă. Dumnezeu vrea să vadă acea curiozitate a omului: unde este Dumnezeu, vreau să-L cunosc pe Dumnezeu. Zaheu vameșul nu a rămas în rândul locuitorilor acelei cetăți, ci el s-a ridicat deasupra lor, ca să-L vadă, ca să-L cunoască pe Hristos. Adesea rămânem indiferenți față de Dumnezeu și trăim în autosuficienta noastră. Suntem creați de Dumnezeu după chipul și asemănarea Lui și suntem întotdeauna dornici de a fi în comuniune cu Cel care ne-a creat, cu Dumnezeu. Însă, de multe ori se întâmplă ca problemele sau grijile vieții noastre să ne preocupe atât de mult, încât să uităm de Dumnezeu. 

Una dintre cele mai importante preocupări ale noastre este să-L căutăm pe Dumnezeu. De multe ori îl uităm pe Dumnezeu atunci când avem tot ce ne trebuie și îl căutăm atunci când suntem într-un necaz, într-o nevoie sau strâmtorare, atunci când conștientizăm că fără El noi nu putem face nimic, nu ne mai poate salva nimic. Sunt multe cazuri în care oamenii disperați își găsesc alinarea doar la Dumnezeu. 

Privind spre acest Zaheu, să învățăm de la el cum trebuie să fie viața noastră, să învățăm de la el ce trebuie să facem, chiar și atunci când ne-am înundat în grijile vieții și ne-am încărcat cu tot felul de păcate, să nu deznădăjduim ci să-L căutăm pe Hristos. Chiar dacă nu avem conștiința stării in care ne aflam și nu vrem să ne apropiem de El, noi să-L căutăm pentru că va găsi forma în care ni se va descoperi, ne va arăta ce trebuie să facem, pentru ca viața noastră să fie frumoasă și binecuvântata. Mântuitorul l-a primit pe Zaheu, iar el a făcut o făgăduința că va întoarce tot ce a luat pe nedrept. E foarte greu ca după ce te îmbogățești să întorci tot ce ai primit, dar fără pocăință, fără îndreptarea lucrurilor nu vei avea pace niciodată în sufletul tău. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să ne ajute și pe noi să-L căutăm, măcar ca și Zaheu. Să nu stam în ignoranța sau în starea în care ne aflăm noi, ci să-L aflăm în Sfintele Scripturi, să-L căutăm în casa Lui, să-L ascultăm pe Dumnezeu, să ne împărtășim cu El, pentru că ni se oferă ca și hrană prin Sfânta Liturghie și El este cel care ne dă viață, ca noi să trăim și să ne înnoim puterile duhovnicești pe care le-am primit în ziua botezului„.

În încheierea cuvântului, Preasfinția Sa a amintit că după întâlnirea lui Zaheu vameșul cu Mântuitorul Hristos și după convertirea sa, acesta a împărțit toată averea sa săracilor, apoi a devenit unul din însoțitorii Sfântului Apostol Petru în călătoriile sale misionare, iar mai târziu a fost hirotonit arhiereu, devenind primul Arhiepiscop al Cezareii Palestinei. Biserica Ortodoxă îi face prăznuirea pe 20 Aprilie.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop, a mulțumit slujitorilor și credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie pentru prezență și pentru rugăciunea comună.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img