Ultimele știri

PS Veniamin a participat la ceremonia de reinaugurare și sfințire a Cimitirului de onoare a Eroilor Armatei Române din Nemțeni

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a participat, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, în ziua de joi, 24 octombrie 2019 la ceremonia de reinaugurare și sfințire a Cimitirului de onoare a Eroilor Armatei Române din localitatea Nemțeni, Republica Moldova.

La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Armatei Române în Republica Moldova  – sfinţirea Cimitirului de Onoare de la Nemţeni – au participat clerici din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Mitropoliei Moldovei, corpul diplomatic al Ambasadei României la Chișinău, reprezentanţi ai Ministerului Apărării, ai autorităţilor rationale şi locale, militari, elevi, localnici, precum şi oaspeţi de pe ambele maluri ale Prutului.

Ceremonia a început cu sfinţirea Troiţei şi a Cimitirului Eroilor şi o slujbă de pomenire în memoria ostaşilor români, oficiată de către PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, însoţit de un sobor de clerici din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Mitropoliei Moldovei. A urmat depunerea de coroane de flori de către oficilităţi şi cei prezenţi la mormintele eroilor, după care au fost susţinute mai multe prelegeri în memoria ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă în acele locuri.

Episcopul Veniamin a mărturisit în cuvântul său că are emoţii mari de fiecare dată când păşeşte într-un cimitir al eroilor, pentru că „acolo odihnesc frații noștri care au mers ca să apere țara, credința și neamul”. Ierarhul s-a rugat lui Dumnezeu „să ne dea putere” pentru a fi asemenea înaintaşilor: demni, responsabili şi cu respect față de valorile neamului și ale Bisericii. În ultima parte a cuvântului, Părintele Episcop le-a adresat felicitări localnicilor şi militarilor şi i-a îndemnat să-şi mărturisească credinţa „în toate zilele vieții lor”.

La rândul său, Excelenţa Sa, Dl. Daniel Ioniţă, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, a menţionat că astăzi ne bucurăm de pace, datorită înaintaşilor noştri care s-au jertfit cu trup şi sânge pentru apărarea Ţării şi Neamului, având curaj, demnitate şi credinţă. Alocuţiuni au mai rostit doamna Vera Patrașcu-Tănase, vicepreședintele raionului Hâncești, doamna Maria Ghiţu, primar-interimar al localităţii Nemţeni ş.a. Moderatorul evenimentului a fost domnul Colonel Cristi Ladaniuc – Atașat al apărării, militar și aero din cadrul Ambasadei României la Chişinău. În final, toţi cei prezenţi au participat la o agapă frăţească organizată cu acestă ocazie de către Autorităţile locale şi Preacucernicul preot Serghei Roşca, parohul bisericii din localitate.

 

Cimitirul de Onoare Românesc de la Nemţeni adăposteşte rămăşiţele a 82 de eroi români. Ei au căzut la datorie în perioada 22 iunie – 04 august 1941 în zona localităţilor Cotul Morii, Obilenii Noi şi Sărăteni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Text: PC Prot. Andrei Deleu – Consilier Cancelar al Mitropoliei Basarabiei.

FotoCredit: basilica.ro

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img