În Duminica Înfricoșătoarei judecăți sau duminica lăsatului sec de carne, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din Cahul, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează pagina oficială a episcopiei.
În cuvântul rostit după citirea textului scripturistic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, Preasfinția Sa a explicat pericopa în care se face referire la judecata paeticulara si la judecata universală.
„Sfinții Părinți ne învață că suntem chemați de Dumnezeu ca să ne asemănam cu El. Cea mai mare bucurie a noastră este să fim în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii. De fapt, atunci ne manifestam plenar ca și persoane. În măsura în care dăm voie egoismului să pună stăpânire pe viața noastră, atunci ne pierdem bucuria vieții și simțim lipsa comuniunii ca efecte ale individualismului și a înțelegerii antropocentrice. Nu ne gândim deloc la Dumnezeu și la sufletul nostru, ci ne interesează doar viața de aici și ale ei plăceri trecătoare. Ziua judecății este înfricoșătoare pentru că ea ne amintește de faptul că suntem trecători prin lumea aceasta. Ea ne amintește că trebuie să fim buni, să învățăm de la Blândul Păstor să fim cu multă atenție pe unde pășim, ce facem, care este atitudinea noastră față de cei din jurul nostru, ca nu cumva prin faptele noastre să-L rușinam pe Cel Care s-a întrupat pentru a noastră mântuire„.
Preasfinția sa a vorbit despre judecata particulară, subliniind că după aceasta prin rugăciunile Bisericii starea oamenilor se poate schimba la Judecata Universală, îndemnând credincioșii să facă faptele credinței.
„Această duminică este numită a Înfricoșătoarei judecăți pentru că vedem din textul Sfintei Evanghelii cum va fi această judecată și care vor fi criteriile ei, iar din alte texte, vedem semnele premergătoare sfârșitului lumii.
Nu trebuie să ne fie frică de sfârșitul lumii, după cum propovăduiesc greșit unele grupări religioase, ci de sfârșitul nostru ca oameni, ca persoane lipsite de harul și bucuria comuniunii.
Sfârșitul lumii va veni și nu este departe pentru că vedem împlinindu-se semnele sfârșitului: războaiele, neînțelegerile între frați, propovăduirea evangheliei în toată lumea, convertirea poparelor și altele, care prevestesc că sfârșitul este aproape. Nu trebuie să ne îngrijoreze sau să ne înspăimânte că sfârșitul este aproape, ci trebuie să ne motiveze pe noi, ca pe unii care suntem născuți în Hristos, ca să facem faptele credinței. Ne rugăm Domnului Hristos ca să facem faptele credinței, să ne ajute ca să fim atenți cu cei din jurul nostru, să avem o viețuire corectă în Hristos și pe toate să le facem cu înțelepciune.
Să nu ne punem nădejdea în bogății sau bunuri, sau chiar în sănătatea noastră că într-o clipă putem pierde sănătatea și putem deveni oase goale, umbre sau morminte văruite„.
„Să ne ajute Dumnezeu ca pe toate făcându-le cu înțelepciune, mai ales în perioada următoare a Postului Mare care vine, să fim mai sensibili la cei din jurul nostru și să încercăm să-i ajutăm pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, să dăm hrană celor flămânzi, să cercetăm pe cei bolnavi și în temnițe…. , să vedem în toți semenii pe Domnul Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop la finalul cuvântului.
Totodată a îndemnat ca: „Să folosim timpul vieții aceștia ca timp al lucrării mântuirii personale, știind că Ziua judecății va fi aspră pentru cei care au irosit darurile primite de la Dumnezeu, să așteptăm și să lucrăm cu nădejdea că vom fi chemați de Dreptul Judecător cu aceste cuvinte: “veniți de moșteniți împărăția cerurilor cea gătită vouă de la întemeierea lumii!”.
La momentul cuvenit, mai mulți copii și vârstnici s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Pe parcursul întregii slujbe credincioșii s-au închinat cu evlavie și au sărutat Sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon aflate în biserică.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie și le-a oferit iconițe, îndemnându-i, totodată, ca în perioada Postului Mare să se pregătească duhovnicește pentru primirea cât mai deasă a Trupului și Sângelui Mântuitorului.
Sursă/FotoCredit: biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.