Ultimele știri

PS Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, prezent la slujba de proclamare oficială a înscrierii în calendar a pomenirii Icoanei Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamt

   În data de 9  iulie 2018, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a săvârșit, împreună cu PS Calinic, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi la mănăstirea Neamț – România. Din soborul de preoți au făcut parte stareții de ai mănăstirilor din zonă, părintele Director Ioan Mihoc, profesori de la Seminarul de la Neamț și clerici de Mir.

   Slujba a fost oficiată cu ocazia proclamării oficiale a înscrierii în calendar a pomenirii cinstirii Icoanei Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamt. Icoana este aici de 571 de ani și e cea mai vestită și cunoscută icoană din Țară. Aici s-au rugat Voievozii, Ierarhii, monahii și pelerinii români, și nu numai, cerând ajutorul Maicii Domnului.

    Această ocazie PreaSfinția Sa, a rostit un cuvânt de învățătură în care, printre altele, a vorbit despre importanța slujirii Lui Dumnezeu și despre cinstirea Maicii Domnului, arătând ocrotirea și grija ei pentru clerici și monahi, dar pentru toți cei care o cheamă in ajutor.

   După săvârșirea Sfintei Liturghii s-a citit Acatistul Maicii Domnului și clericii împreună cu toți cei prezenți, s-au rugat Maicii Domnului să ocrotească Țara și pe toți cei care o cheamă in rugăciune, după care a urmat  o procesiune în jurul Bisericii, la care au participat pelerinii prezenți în aceasta zi în Lavra Neamțului.

 

Istoric:  Această icoană a Maicii Domnului este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România, și cunoscută în toată lumea ca făcătoare de minuni. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.

   Ea a fost comandată de către Sfântul Gherman în anul 665, fiind copie a icoanei Maicii Domnului ce se afla în Lida, din anul 35. Pe spatele icoanei este zugrăvit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a născut în Lida. Sfântul Gherman a adus icoana cu el în Constantinopol atunci când a devenit patriarh, și a oferit-o Mănăstirii Heleopatra.

   La începutul persecuției iconoclaste a împăratului Leon al III-lea, în anul 714, icoana Maicii Domnului a fost ascunsă, iar în anul 716 a fost trimisă în secret de către Sfântul Gherman la Roma, Papei Grigorie al III-lea.

   Icoana Maicii Domnului a fost așezată timp de 106 ani în Basilica „Sfântul Petru” din Roma. După învingerea iconoclaștilor, Papa Serghie al II-lea a readus icoana în Constantinopol. Icoana a fost întâmpinată la intrarea în Constantinopol de Sfânta Împărăteasă Teodora, însoțită de Sfântul Metodie, Patriarhul Constantinopolului și popor mult din Imperiul Bizantin. Apoi, icoana a fost reașezată în Mănăstirea Heleopatra.

   În jurul anului 1400, împăratul Manuel al II-lea Paleologul a trimis trei icoane în semn de recunoștință a Imperiului Bizantin, față de Voievodatul din Moldova:

  •  Una pentru Voievodul Alexandru cel Bun – icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, care a fost așezată în Mănăstirea Bistrița, Neamț, România.
  •  Una pentru soția sa, Neacșa (numită în unele scrieri Ana) – icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost așezată în Mănăstirea Agapia, Neamț, România.
  •  Una pentru Mitropolitul Iosif Mușat – icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care a fost așezată în Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, cunoscută sub denumirea de Biserica Mirăuți.

   Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuți din Suceava se afla în apropierea Curții Domnești și a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană a Moldovei, între anii 1402-1522. Icoana Maicii Domnului a stat în biserica Sfântul Gheorghe până în anul 1415, când a fost dusă și așezată în Mănăstirea Neamț, unde a și rămas de atunci.

   În timpul unei invazii a Imperiului Otoman, icoana a fost îngropată din iunie 1821, până în octombrie 1822, împreună cu alte obiecte de valoare, într-o poiană tainică de pe Muntele Rusu, pentru a fi protejată. Astăzi, pe locul în care a fost îngropată icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se află Schitul Icoana Veche.

   Între anii 1844-1845, icoana a fost ferecată într-o îmbrăcăminte de argint aurit, ornamentată cu pietre prețioase.

   Unul dintre principii moldoveni a oferit o copie a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț unui moșier rus, pe nume Certkov. Descendenții lui Certkov au așezat icoana în biserica din sat în anul 1846. Pe spatele icoanei se află o inscripție în care se spune că icoana este o copie fidelă a icoanei trimise din Constantinopol, de către împăratul Manuel Paleologul.

   De asemenea, prin călăuzirea Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi (15 noiembrie) a povățuit mulți asceți în Rusia și, mai apoi, în România.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img