Ultimele știri

PS Veniamin al Basarabiei de Sud a liturghisit alături de ÎPS Andrei la Catedrala Mitropolitană din Cluj

    În ziua de duminică, 4 noiembrie 2018, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Acest moment frumos, din istoria bisericii noastre, a fost prilejuit de oficierea slujbei de pomenire pentru sufletul Arhiepiscopului Teofil Herineanu, la 26 de ani de la trecere sa la cele veșnice. La slujbă au fost prezenți și sute de credincioși clujeni.

   După citirea pericopie evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Bogăția care rămâne”.

   În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a hirotonit întru preot pe diaconul Nicodim Lucian Codreanu, pe seama Parohiei Milaș, Protopopiatul Bistrița.

   Ca semn de mulțumire pentru contribuția adusă în demersurile extinderii frecvenției Radio Renașterea în Zona Huedinului, Părintele Mitropolit a oferit cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană pentru mireni – directorului Radiocom, Petru Buran, și Ordinul „Mihai Vodă” – directorului comercial Marilena Palade.

   La final, Preasfințitul Părinte Veniamin a rostit un scurt cuvânt, exprimându-și bucuria prezenței Preasfinției sale la Cluj-Napoca în Anul Centenar.

   Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, Mitropolitul și Arhiepiscopul Clujului a felicitat membrii Corului Catedralei, care se află la ceas aniversar.

26 de ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Teofil Herineanu

   Întru vrednica pomenire a Arhiepiscopului Teofil, la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin au săvărșit slujba parastasului, în prezența familiei și a sutelor de clujeni. La ieșirea din catedrală toți credincioșii au fost serviți cu câte un colac și un pahar cu vin.

   De asemenea, ierarhii au coborât în cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane și au rostit o ectenie la mormântul Arhiepiscopului Teofil Herineanu. În  spaţiul amenajat sub absida altarului Catedralei, se află necropola ierarhilor eparhiei Clujului, unde își dorm somnul de veci atât Episcopul Nicolae Ivan, cât şi Mitropolitul Bartolomeu.

   Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut la data de 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din județul Bistrița-Năsăud.

   În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în 1957, iar în timpul arhipăstoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.

  Teofil Herineanu a trecut la cele veșnice în data de 3 noiembrie 1992 și a fost înmormântat în cripta aflată la subsolul Catedralei.

Sursa/FotoCredit: www.radiorenasterea.ro

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img