Ultimele știri

PS Antonie a vizitat Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi

Joi, 19 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a avut o întâlnire, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, cu rectorul acestei instituţii superioare de învăţământ, dna Natalia Gaşiţoi.

În vizita sa la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, PS Antonie a fost însoţit de către PC părinte protoiereu mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi şi PC preot Roman Botezatu, consilier cultural al Episcopiei de Bălţi. La întâlnire a participat şi prim – prorectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi pentru activitatea didactica conf. univ., dr. Lidia Pădureac.

Întâlnirea a avut loc la iniţiativa PS Antonie şi a avut ca scop identificarea unor modalităţi de colaborare între Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei.

În debutul întâlnirii, doamna rector dna Natalia Gaşiţoi a făcut o incursiune în istoria instituţiei pe care o conduce, enumerând facultăţile şi specialităţile la care tinerii pot studia.

La rândul său, PS Antonie a prezentat un scurt istoric al Episcopiei de Bălţi, menţionând că Preasfinţia Sa le urmează în scaunul episcopal vrednicilor de pomenire ierarhi, care au păstorii la Bălţi: Visarion Puiu, Tit Simedrea şi Partenie Cioprion, ultimul fiind nevoit să se retragă din scaun, în 1944, din cauza invaziei sovietice. PS Antonie a menţionat că Biserica şi şcoala au colaborat fructuos în istorie şi acest lucru trebuie să continue, dacă vrem să avem un tineret, care să transmită mai departe valorile create şi adunate de strămoşi în istorie.

Dna rector Natalia Gaşiţoi s-a arătat deschisă unei colaborări între Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi Episcopia de Bălţi, menţionând că, la fel cum a văzut şi în străinătate, ar fi bine ca tinerii să aibă un spaţiu unde să se poată ruga în intimitate. De asemenea, dna rector a admis că la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi ar putea să fie deschisă o extensiune a Facultăţii de Teologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

PS Antonie i-a dăruit doamnei rector o icoană cu chipul Maicii Domnului şi câte o broşură „Cuvinte din Sfinţii Părinţi” despre Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie şi „Cum se cuvine creştinilor a vieţui”, apărute la Editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu binecuvântarea Episcopului Antonie.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă de totală înţelegere.

PS Antonie, împreună cu preoţii însoţitori, conduşi de doamna Lidia Pădureac, a vizitat şi Biblioteca Ştiinţifică a Universitatea de Stat „Alecu Russo”, unde doamna Lina Mihaluţa, director adjunct al bibliotecii, le-a vorbit clericilor despre fondul bogat de carte al bibliotecii, organizarea bibliotecii, colecţiile de carte particulare şi manifestaţiile culturale găzduite de bibliotecă. Clericii Episcopiei de Bălţi au avut ocazia să facă cunoştinţă şi cu fondul Carte Rară al bibliotecii şi colecţia de carte a vrednicului de pomenire părinte Gheorghe Armaşu, preot cărturar, care a fost deportat în Siberia.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img