Ultimele știri

PS Antonie: „Un prieten cu credinţă în Dumnezeu este fără preţ”

Duminică, 31 iulie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi). 

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la semnificaţia textului evanghelic din Duminica a VI-a după Rusalii şi l-a felicitat pe părintele Valeriu cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere, menţionând şi bogata activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească.

Referindu-se la pericopa evanghelică, PS Antonie, între altele, a spus: „Vindecarea slăbănogului are loc nu l-a cererea celui bolnav, ci, cum specifică Evanghelia, Iisus îl vindecă datorită credinţei celor care l-au adus la El. Văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Vedem cât de mult contează credinţa celor apropiaţi. E cea mai mare bogăţie să avem apropiaţi credincioşi, care se roagă pentru noi. Un prieten cu credinţă în Dumnezeu este fără preţ”. „Din Evanghelie mai înţelegem că este plăcut în faţa lui Dumnezeu când ne rugăm pentru semenii noştri. Rugându-ne unii pentru alţii, devenim mai bogaţi şi mai aproape de Dumnezeu”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a vorbit şi despre părintele Valeriu Cernei, care slujeşte la bisericile din Sloveanca şi Răzălăi, felicitându-l cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere. Între altele, PS Antonie a spus: „Ne este cunoscut cu cât greu părintele a coordonat ridicarea unui sfânt locaş, aici, la Răzălăi. Dar în acelaşi timp a făcut acest lucru cu mare bucurie pentru că acest sfânt locaş este un omagiu marelui Mitropolit al Moldovei, care s-a născut la Răzălăi, Iosif Naniescu. Îi mulţumim părintelui Valeriu pentru munca frăţiei sale şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l ajute să ducă la bun sfârşit această lucrare binecuvântată şi-i dorim la mulţi ani cu sănătate”. PS Antonie i-a dăruit părintelui Valeriu un volum de predici, iar fiecare creştin a primit din partea ierarhului Mitropoliei Basarabiei câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântate arhierească şi l-a invitat pe PA Antonie să mai vină la Răzălăi şi cu alte ocazii.

Istoric: Răzălăi este un sat din raionul Sângerei şi este baştina Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu (1820 – 1902). Marele ierarh, Iosif Naniescu, a păstorit la Iaşi „cu blândeţe şi înţelepciune” timp de 27 de ani, din 1875 până, la trecerea sa la cele veşnice, în 1902. Mitropolitul Iosif a avut o „bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială în toata viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat”.

După anul 1840-1846 când, lovită de fulger, a ars biserica din lemn, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Unele clopote au fost furate, iar clopotul cel mare se află, în prezent, în biserica din satul vecin, Pepeni.

Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Răzălăi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei în luna iulie 2003. Biserica este construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Din lipsa de mijloace financiare construcţia a mers greu. Abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a efectuat şi tencuiala. Biserica s-a ridicat din jertfa oamenilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi. O contribuţie au ajut şi creştinii din satul Pepeni.

Prima slujbă arhierească, în noul sfânt locaş, a fost oficiată de către PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului în ziua de 5 octombrie 2014.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img