Ultimele știri

PS Antonie: „Timpul vieţii ne este dat pentru a face voia lui Dumnezeu”

Luni, 14 ianuarie 2019, ziua când creştinii care respectă sărbătorile pe stil vechi, au prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe Sfântul Vasile cel Mare şi anul nou civil, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Serghie de Radonej” din localitatea Vărvăreuca, raionul Floreşti (preot paroh Serghei Bârlădeanu).

După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum la început de Nou An, după care, conform tradiţiei străbune creştineşti, PS Antonie împreună cu părintele Serghei i-au semnat cu boabe de grâu pe creştinii prezenţi în sfântul locaş, urându-le sănătate şi un an îmbelşugat cu roade spirituale şi materiale şi au fost semănaţi la rândul lor de către creştini. De asemenea ierarhul Episcopiei de Bălţi a ascultat urături vechi păstrate de creştinii din Varvăreuca din generaţie în generaţie. PS Antonie a îndemnat ca această bogăţie a creştinilor din Vărvăreuca să fie păstrată cu multă grijă şi să fie transmisă generaţilor viitoare.  

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la cele trei evenimente prăznuite: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare şi Anul Nou civil pe stil vechi.

Vorbind despre timpul vieţii care este un dar al lui Dumnezeu, PS Antonie, între altele, a spus: „Timpul vieţii ne este dat de Dumnezeu nu pentru a-l utiliza în mod egoist, ci pentru a-l dărui semenilor şi lui Dumnezeu. Timpul vieţii ne este dat pentru a-l căuta pe Dumnezeu, pentru a descoperi ce aşteaptă Dumnezeu de la noi şi a urma poruncile Lui. Timpul vieţii ne este dat pentru a face voia lui Dumnezeu, a iubi pe semeni şi a face fapte bune. Fapta bună ne apropie de semeni şi de Dumnezeu”. „Suntem la început de an nou civil pe calendarul neîndreptat. Să ne cercetăm fiecare cu atenţie şi să vedem dacă folosim timpul vieţii noastre cu folos. Să medităm asupra ceea ce facem şi să vedem dacă faptele noastre ne apropie de Dumnezeu sau ne îndepărtează”, a mai spus PS Antonie.

Ierarhul Episcopiei de Bălţi i-a felicitat, cu ocazia sărbătoriri zilei onomastice, pe toţi cei care poartă numele de Vasile, Vasilica şi Vasilisa şi derivatele din aceste nume.

Părintele Serghei i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească la început de an nou civil pe stilul vechi şi l-a invitat pe ierarh să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Comunitatea „Sfântul Serghie de Radonej” din satul Vărvăreuca , raionul Floreşti a fost înregistrată în anul 2012. La 28 noiembrie 2013 a fost pusă prima piatra de temelie. La slujba de punere a pietrei de temelie a participat PC preot Ioan Cosoi, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului şi PC preot mitrofor Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi. În ziua de 18 iulie 2014, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii „Sfântul Serghie de Radonej”. Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a slujit la Vărvăreuca în zilele de hram: 18 iulie 2015, 18 iulie 2016 şi 18 iulie 2017. PS Antonie a mai slujit în mijlocul comunităţii „Sfântul Serghie de Radonej”  în ziua de 18 iulie 2018. 

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img