Luni, 26 martie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a participat la sărbătorirea Centenarului Unirii din anul 1918 în oraşul Bicaz, România cu denumirea „Basarabia – pământ românesc”. Sărbătoare a fost organizată de Primăria oraşului Bicaz, Liceul „Carol I”, Asociaţia Culturală „Valea Muntelui”, Biblioteca „Mihai Eminescu”, Şcoala gimnazială №1 din Bicaz.
Sărbătoarea a început cu un Te-Deum la Monumentul Eroilor din oraş şi un parastas pentru sufletele membrilor Sfatului Ţării, care au votat unirea Basarabiei cu România. Slujbele au fost oficiate de către PS Antonie de Orhei împreună cu preoţii parohiilor din Bicaz.
Cuvântul de deschidere a evenimentului comemorativ a fost rostit de către dl Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz. Despre semnificaţia zilei de 27 martie 1918, când „Sfatul Ţării” de la Chişinău au votat Unirea Basarabiei cu România, au vorbit dna Mihaela Verzea, directorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamţ şi dl profesor Oprea Dragomir şi PS Antonie de Orhei.
Un recital de poezii şi cântece patriotice au susţinut elevii da la Şcoala Gimnazială nr.1 din Bicaz şi Liceul Carol I (coordonatori prof. Alina Suciu, prof. Xenia Sârbu şi Geta Vasilache). Ansamblul „Floare de colţ” a prezentat un program de dansuri populare. Şi elevii din R. Moldova care învaţă la şcolile din Bicaz au prezentat un program artistic dedicat Unirii Basarabiei cu Patria-mamă România. Cei care au participat la sărbătorirea Centenarului Unirii la Bicaz au avut ocazia să viziteze Expoziţia fotografică dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România, care a fost adusă de la Chişinău şi aparţine istoricului Ion Negrei.
PS Antonie a binecuvântat elevii din R. Moldova şi le-a dăruit câte o carte de rugăciune şi o iconiţă, îndemnându-i să înveţe istoria, „pentru a nu cădea pradă manipulărilor străine”. „Istoria ne ajută să deosebim adevărul de minciună. Să studiaţi istoria neamului, pentru a trăi cu demnitate viaţa. Folosiţi această perioadă de studii şi creşteţi intelectual şi îmbogăţi-vă spiritual”, i-a îndemnat pe elevii basarabeni PS Antonie.
Părintele Mihai Popa, preşedintele Asociaţiei Culturale „Valea Muntelui” din oraşul Bicaz, a înmânat mai multe Diplome de Excelenţă celor care au contribuit la organizarea evenimentului dedicat Centenarului Unirii.
La sărbătoarea Centenarului Unirii de la Bicaz, PS Antonie a fost însoţit de către PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei