Ultimele știri

PS Antonie: „Smerenia ne ajută să înţelegem că tot ce avem sunt darurile lui Dumnezeu”

Duminică, 5 februarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (paroh – preot Mihail Tătaru).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni, asupra familiei părintelui paroh şi pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

În cuvântul său, ierarhul Mitropoliei Basarabiei s-a referit la perioada Triodului şi la parabola Vameşului şi a Fariseului. Între altele, PS Antonie a zis: „Vameşul, care nu-şi ridica ochi spre cer, se ruga repetând: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului” şi ne spune Evanghelia că s-a întors mai îndreptat la casa sa. Rugăciunea lui a fost primită de Dumnezeu pentru că a fost făcută cu smerenie. Ultimul verset din Evanghelia de astăzi ne arată ce este plăcut în faţa lui Dumnezeu: „Oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa”. Smerenia este virtutea care ne înalţă, care ne aduce lumină şi bucurii în suflet. Smerenia este punerea nădejdii în Dumnezeu. Smerenia ne ajută să înţelegem că tot ce avem sunt darurile lui Dumnezeu şi să că avem datoria să mulţumim pentru aceasta”.

Preasfinţitului Antonie a apreciat tactul pastoral şi deschiderea părintelui Mihail către credincioşi, fapt care face ca tot mai mulţi creştini să treacă pragul bisericii Mitropoliei Basarabiei din Ialoveni.

Părintele Mihail a mulţumit pentru vizita arhierească şi a menţionat că pentru parohia din Ialoveni este o mare binecuvântare rugăciunea arhierească. „Noi îl invităm des pe PS Antonie să slujească la noi, pentru că astfel înmulţim rugăciunea şi mulţumim, cu această ocazie, IPS Mitropolit şi Exarh Petru pentru că a acordat binecuvântarea de a veni, în această zi, PS Antonie la Ialoveni. Să ştiţi că sunteţi binevenit, Preasfinţite, la noi oricând”, a spus părintele Mihail.

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img