Ultimele știri

PS Antonie: „Doar dragostea ne dă puteri să ne jertfim pentru aproapele”

Luni, 6 februarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a vizitat împreună cu PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău, Şcoala – internat specială pentru copii cu restanţe poliomielită şi paralizie cerebrală din Hânceşti (directoare Rodica Gospodinov).

Clericii Mitropoliei Basarabiei au adus în dar, copiilor de aici, peste 100 de kilograme de mere proaspete, mandarine, articole de igienă personală, detergent, înălbitor, articole pentru spălat vasele ş. a. Merele proaspete au fost donate de un bun creştin din satul Ocolina, raionul Soroca, pe nume Vasile Eftodi, iar celelalte obiecte au fost cumpărate de un creştin care a dorit să i se păstreze anonimatul.

PS Antonie a făcut cunoştinţă cu specificul scolii, vizitând clase de studiu, biblioteca, cabinete recuperatorii şi câteva dormitoare.

Referindu-se la elevii şi la instituţia pe care o conduce, dna Gospodinov a specificat: „Suntem o instituţie educaţională, socială şi medicală. Copii sunt cu dizabilităţi în diferite grade de severitate. Opt copii sunt utilizatori de scaun rulant, ceilalţi copii se deplasează independent, dar au probleme locomotorii, retard mintal şi alte boli: cardiace, enurezie, epilepsie ş.a. Copii învaţă activităţi recuperatorii sub formă de gimnastică curativă, activităţi logopedice şi psihologice şi primesc tratament kinetoterapeutic, terapii recuperatorii sub formă de aplicaţii cu parafină şi ozocherită, fizioproceduri, asistenţă medicală 24 de ore, servicii de cazare şi alimentare. La moment în şcoală avem 29 de copii din toată Republica. Doi copii sunt din oraş şi seara plecă acasă. Unii sunt luaţi de părinţi în zilele de sâmbătă şi duminică şi în vacanţe, iar şase copii nu pleacă nicăieri, pentru că sunt orfani. Nimeni nu vine după ei”.

Dna directoare a mulţumit pentru vizită şi pentru daruri, menţionând că orice dar este binevenit pentru aceşti copii, care au nevoie de îngrijire specială şi a subliniat că se bucură de sprijin din partea PC protoiereu Anatolie Bălan, parohul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Hânceşti, protopop de Hânceşti, a părintele Eugen Balan şi ceilalţi slujitori de la biserica Mitropoliei Basarabiei din Hânceşti.  

PS Antonie a apreciat munca profesorilor şi a personalului care activează la Şcoala – internat din Hânceşti, evidenţiind jertfa şi dragostea lor pentru aceşti copii. „Sunteţi deosebiţi. Sunteţi oameni speciali. Nu este uşor să lucrezi cu această categorie de copii. Doar dragostea ne dă puteri să ne jertfim pentru aproapele. Şi dumneavoastră acesta faceţi, iubiţi aceşti copii şi vă jertfiţi pentru ei. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă răsplătească pentru jertfa frăţiilor voastre”, a spus PS Antonie. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a promis că va mai reveni la Şcoala – internat din Hânceşti şi cu alte ocazii

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img