Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii sunt creştinii care au adunat cer în sufletele lor”

Duminică, 10 iunie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu). 

După Sfânta Slujbă, PS Antonie a vorbit despre locul sfinţilor în cultul ortodox şi i-a mulţumit părintelui Petru pentru activitatea misionară desfăşurată dea lungul anilor.

Referindu-se la sfinţi ca model de vieţuire pentru creştini, PS Antonie între altele a spus: „De la sfinţi învăţăm cum să vieţuim făcând voia lui Dumnezeu, cum să vieţuim ca viaţa noastră să fie plăcută lui Dumnezeu, cum să vieţuim ca timpul acestei vieţi trecătoare să fie un timp în care să câştigăm Împărăţia lui Dumnezeu. Sfinţii au fost oameni ca şi noi, cu slăbiciuni şi neputinţe ca ale noastre, dar şi-au pus nădejdea în Dumnezeu şi au invocat ajutorul Lui. Sfinţii sunt creştinii care au adunat cer, au adunat Lumină Sfântă, în sufletele lor. De aceea ei sunt învăţătorii noştri şi modele de urmat”.

PS Antonie s-a referit şi la activitatea de misionar a părintelui Petru Botezatu, mulţumindu-i pentru misiunea-i rodnică.

Părinte Petru este unul dintre cei mai harnici misionari ai Mitropoliei Basarabiei. Sfinţia Sa a ridicat mai multe sfinte lăcaşe: în satul Donduşeni a ridicat o biserică, o altă biserică a înălţat până la acoperiş în suburbia Octombrie a oraşului Bălţi. La Chişinău a întemeiat o mănăstire pe strada Columna. Tot în Chişinău a amenajat un paraclis în incinta Fabricii de covoare „Floare”. La Floreşti, unde a slujit 10 ani, o ridicat o altă biserică. În incinta Casei pentru invalizi din Bălţi a amenajat un paraclis şi un cele din urmă, pe strada Donici, din sectorul 7 al oraşului Bălţi, a înălţat o altă biserică cu hramul „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Multe locaşuri ridicate de părintele Petru au fost acaparate, în mod abuziv, de preoţii structurii locale a Patriarhiei Moscovei. Pentru unele cum e cazul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din Floreşti, părintele a ajuns şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Domnului” din Bălţi a fost sfinţită, în 2004, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. În 2006 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în paraclisul amenajat la demisolul bisericii. În 2008, de Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în biserica propriu-zisă.

Părintele Petru i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare, menţionând că este prima slujbă oficiată de PS Antonie în eparhia încredinţată spre păstorire, după înscăunarea Preasfinţiei Sale ca episcop de Bălţi al Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img