Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii Brâncoveni ne arată şi nouă cum să-L iubim pe Dumnezeu”

Joi, 16 august 2018, ziua când creştinii ortodocşi români au prăznuit pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca (preot paroh Sorin Gheorge Huluţă), cu ocazia sărbătoririi hamului acestui sfânt locaş.

Cu binecuvântarea PS Antonie, părintele Gabriel Macovei, preot în comuna Broşteni, jud. Vrancea, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat virtutea iubirii de Dumnezeu şi de neam.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Sfinţii Brâncoveni, ca model de mărturisire a credinţei strămoşeşti, la jurisdicţia eclesiastică canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei şi la activitatea pastoral-misionară a părintelui Sorin.

Vorbind despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Când au fost puşi în situaţia de a alege viaţa şi abandonarea dreptei credinţe sau moartea şi rămânerea cu Hristos, Sfinţii Brâncoveni au ales jertfa supremă. Au preferat să moară decât să se lepede de Hristos. Sfinţii Brâncoveni ne arată şi nouă cum să-L iubim pe Dumnezeu. Ei sunt modele de statornicie în dreapta credinţă, modele de propovăduire a credinţei în timp de încercare”. „Să medităm la jertfa Sfinţilor Brâncoveni şi să ne întrebăm fiecare dintre noi, ce vom face în situaţii asemănătoare, dacă, Doamne fereşte, ne vom pomeni”, a mai spus PS Antonie. 

PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui Sorin, subliniind implicarea frăţiei sale pe plan misionar-pastoral şi cultural-educativ, mulţumindu-i pentru jertfă şi osteneală. PS Antonie i-a mulţumit şi părintelui Gheorghe Saftiuc, preot în oraşul Dolhasca, România, prezent la hram, pentru sprijinul acordat românilor din R. Moldova pentru a întemeia comunităţi ortodoxe şi a înălţa sfinte lăcaşe.

Părintele Sorin, în cuvântul său, a mulţumit celor prezenţi la hram şi celor care în diferite momente au sprijinit comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca. Ctitorilor, în semn de recunoştinţă, dar şi omagiaţilor, părintele Sorin le-a dăruit câte un mic bust al Sfântului Constantin Brâncoveanu, executat în premieră de un sculptor din Soroca. În total au fost înmânate zece busturi. Dăruirea de busturi, aşa cum a menţionat părintele Sorin, va fi o tradiţie a sărbătoririi hramului din Soroca. Printre cei cărora le-au fost înmânate busturi Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost: Ana Bejan, prima femeie-prefect din spaţiul românesc, părintelui Gheorghe Saftiuc, preot în oraşul Dolhasca, România, dna profesoara Olga Gherghelejiu din Soroca, părintele Mihail Milea din Buzău, România, părintele Gabriel Macovei, preot în comuna Broşteni, jud. Vrancea, PS Antonie, Episcop de Bălţi şi alţii. PS Antonie după ce a primit bustul Sfântului Constantin Brâncoveanu a menţionat că: „Bustul Sfântului Constantin Brâncoveanu alături de icoana sa şi icoana Sfântului Voievod Ştefan cel Mare trebuie să se afle în biroul fiecărui funcţionar de stat, de la preşedintele ţării până la un şef de secţie într-o instituţie, pentru a le servi model de slujire neamului şi lui Dumnezeu”. Sărbătorirea hramului a inclus şi un program artistic de cântece religioase şi patriotice.

Părintele Sorin i-a mulţumit şi PS Antonie pentru slujbă şi binecuvântare arhierească acordată comunităţii pe care o păstoreşte în zi de hram, invitându-l pe păstorul Eparhiei de Bălţi să mai vină în mijlocul creştinilor de la Soroca şi cu alte ocazii.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img