Ultimele știri

PS Antonie: „Să învăţăm de la înaintaşii noştri cum să slujim lui Dumnezeu şi Neamului”

Marţi, 13 noiembrie 2018, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, s-a desfăşurat în incinta Muzeului de Istorie şi Etnografie din municipiul Soroca Conferinţa pastoral-misionară dedicată Anului Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Conferinţa a fost organizată în colaborare cu Muzeului de Istorie şi Etnografie din municipiul Soroca şi au participat clericii din cadrul Episcopiei de Bălţi, profesori, elevi de la liceele din Soroca şi simpli creştini.

Evenimentul a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Soroca şi de o slujbă de pomenire a generalului Stan Poietaş la statuia eroului.

În cadrul Conferinţei au fost susţinute trei referate: PC preot Ştefan Eftodi, parohul bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” – „13 martie 1918, ziua sacră a Sorocii”, dl Nicolae Bulat, profesor de istorie – „Părintele Melete Răuţu, promotor şi contemporan al Marii Unuri” şi PC preot Florentin Doboşeriu, parohul bisericii „Sfântul Ioan de la Suceava” din Voloviţa, Soroca – „Contribuţia Bisericii la promovarea conştiinţei naţionale o poporului român şi la făurirea statului unitar modern”.

În cuvântul său, PS Antonie a mulţumit raportorilor pentru textele bogate de informaţi şi de mare folos spiritual, amintind şi de preoţii şi ierarhii din Basarabia care au promovat Unirea românilor într-un stat unitar, printre care şi Sfântul Ierarh Dionisie Erhan. PS Antonie a mulţumit şi dlui Nicolae Bulat pentru prezentarea vieţii şi jertfei generalului Poetaş şi pentru scoaterea din anonimat a slujitorului altarului Melete Răuţu.

PS Antonie, între altele, a spus: „La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2018 să fie proclamat, în Patriarhia Română, „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Pentru noi cei din Basarabiei acest an, a fost o ocazia în plus să medităm, încă o dată, la faptele bărbaţilor, care luminaţi de Duhul Sfânt, Duhul Adevărului şi al Unităţii, au unit pământurile româneşti în hotarele vechii Dacii. Ierarhii şi clericii au fost în fruntea evenimentelor care au dus la Marea Unire. Ei rămân exemple pentru noi. Să învăţăm de la înaintaşii noştri cum să slujim lui Dumnezeu şi Neamului”. „Faptele lor luminoase să ne ajute să înţelegem şi noi, slujitorii altarului, toţi slujitorii altarului din acest spaţiu, că a lucra pentru unitatea neamului din care te tragi este o lucrare plăcută lui Dumnezeu”, a mai spus PS Antonie.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img