Ultimele știri

PS Antonie: „Românofobia va dăuna mult păcii şi bunei înţelegeri în acest spaţiu”

Vineri, 7 iulie 2017, ziua în care creştinii, care ţin sărbătorile pe calendarul neîndreptat (stil vechi), au cinstit Naşterea Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Sadova, raionul Călăraşi (preot paroh PC Protoiereu Valeriu Enache – protopop de Călăraşi). Din soborul de preoţi au făcut parte şi doi preoţi din Iaşi: PC preot Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi I şi paroh al bisericii „Sfântul Apostol Toma” din cartierul Alexandru cel Bun din Iaşi şi PC preot Constantin Benone, preot misionar în cadrul aceluiaşi protopopiat.

Cu binecuvântarea PS Antonie, părintele Toma Gradinaciuc a rostit un cuvânt de învăţătură pentru creştinii din Sadova prezenţi la biserică.

După Sfânta Liturghie, PS Antonie, împreună cu soborul de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a grădiniţei din sat (directoare Georghina Malai). Grădiniţa a fost renovată cu fonduri de la Guvernul României şi este una dintre cele peste nouă sute de grădiniţe reparate cu bani de peste Prut. Clădirea grădiniţei din Sadova a fost construită în anul 1979, iar timp de peste 35 de ani nu a fost supusă la reparaţii capitale.

La manifestaţia de deschidere a grădiniţei a fost prezent şi dl Igor Dodon, preşedintele R. Moldova, băştinaş al satului Sadova, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în R. Moldova şi dl Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi.

Daruri în cărţi, fructe şi dulciuri copiii din Sadova au primit de la dl preşedinte, de la preoţi şi de la dl ambasador. Dl preşedinte Dodon a adus în dar şi un teren de joacă. Darul este, aşa cum a anunţat Excelenţa Sa, din partea Fundaţiei „Din Suflet” condusă de prima doamnă, Galina Dodon.

În cadrul sărbătorii a avut loc şi un incident regretabil provocat de paza de corp a preşedintelui Dodon, care nu le-a permis clericilor accesul la furşetul oferit de dna directoare a grădiniţei. Clericii s-au întors, în cele din urmă la masa festivă, la intervenţia dnei Georghina Malai.

Cu această ocazie, PS Antonie a avut o discuţie cu dl preşedinte Dodon, la care au fost prezenţi preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. PS Antonie a menţionat că Mitropolia Basarabiei respectă alegerea domniei sale de a se recunoaşte ca fiu duhovnicesc al Patriarhiei Moscovei şi l-a rugat respectuos pe domnul preşedinte să utilizeze toată autoritatea de primul om în stat, pentru a diminua românofobia unor ierarhi şi preoţi din cadrul structurii locale a Patriarhiei Ruse, care fac afirmaţii care se încadrează la unele articole din codul penal. „Unii confraţi slujitori ai altarului subordonaţi Patriarhiei Moscovei cultivă o duşmănie faţă de slujitorii Mitropoliei Basarabiei, care este contraproductivă pentru buna vieţuire în R. Moldova. Românofobia va dăuna mult păcii şi bunei înţelegeri în acest spaţiu. Noi suntem pentru comunicare, colaborare şi conlucrare pentru prosperarea Ortodoxiei”, a menţionat PS Antonie. Dl preşedinte Dodon s-a arătat îngrijorat de atmosfera de neînţelegere între cele două Mitropolii, subliniind că „şi la ruşi, şi la români este aceiaşi credinţă”. Dl preşedinte a vorbit şi despre întâlnirea cu preoţii din nordul Moldovei, care a avut loc în ziua de 3 iulie la Edineţ. PS Antonie a apreciat îngrijorarea preşedintelui Dodon faţă de extinderea fenomenului sectar în R. Moldova şi şi-a exprimat speranţa că dl preşedinte va avea o întâlnire şi cu preoţii din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Părintele Valeriu, ca o amintire despre acest eveniment unic la Sadova, când au fost prezenţi dl Igor Dodon, preşedintele R. Moldova, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în R. Moldova şi un ierarh al Mitropoliei Basarabiei, a dăruit dlui preşedinte, dlui ambasador, slujitorilor şi doamnei directoare câte o lucrare fotografică, numită „Iisus Hristos de la Sadova”, realizată de pe chipul unei răstigniri, care a fost dusă, în timpul regimului sovietic, din centrul satului în cimitir.

Părintele Valeriu a mulţumit PS Antonie şi soborului de preoţi, slujitorilor de peste Prut pentru dragostea de a veni la Sadova, invitându-i să mai vină şi cu alte ocazii pentru a se ruga împreună.

Familia dnei Raisa şi Nicolae Dodon, oameni gospodari şi ospitalieri din Sadova, au oferit o agapă frăţească pentru oaspeţii veniţi la sfinţirea grădiniţei din sat.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img