Ultimele știri

PS Antonie: „Demonii au putere asupra oamenilor în măsura în care oamenii permit acest lucru”

Duminică, 9 iulie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraşul Corneşti.

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica a V-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei) şi l-a canonicitatea eclesiastică din R. Moldova, apreciind mult aderarea comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraşul Corneşti la Mitropolia Basarabiei.

Vorbind despre lucrarea demonilor în viaţa omului, PS Antonie, între altele, a specificat: „Demonii urăsc pe om, creatura lui Dumnezeu, şi se străduie să-i facă tot timpul rău. Şi vedem acest lucru şi din Evanghelia de astăzi. Demonii le fac rău celor doi posedaţi şi-i folosesc pentru a tulbura viaţa semenilor. Atunci când simt că vor fi scoşi din cei doi demonizaţi, ei cer să li se permită să intre în turma de porci, care păştea prin împrejurime, tot pentru a face rău oamenilor, a le provoca pierderi materiale. Dar demonii au putere asupra oamenilor în măsura în care oamenii permit acest lucru. Dacă omul se îndepărtează de Dumnezeu prin faptele sale cele rele, el devine vulnerabil atacului din partea duhurilor necurate. Şi din potrivă. daca omul este aproape de Dumnezeu, el este ferit de orice atac din parte demonilor”. „Şi cum ne fortificăm duhovniceşte împotriva duhurilor necurate? Prin rugăciune fierbinte, prin post, prin pocăinţă, prin Sfânta Împărtăşanie, prin lecturi sfinte”, a spus PS Antonie.

PS Antonie s-a referit şi la hotărârea comunităţii din Corneşti, din ziua de 6 iulie, de a trece la Mitropolia Basarabiei, „un pas corect pe care trebuie să-l facă şi celelalte parohii, care, deocamdată, se află în jurisdicţia abuzivă a Patriarhiei Moscovei”. Între altele PS Antonie a spus: „Aţi luat o hotărâre care cu siguranţă, bucură pe înaintaşii noştri. După ce duminica trecută, 2 iulie, l-am pomenit pe Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, frăţiile voastre, asemenea oştenilor lui Ştefan, arătând curaj, demnitate şi lipsă de frică, cum îi şi stă bine unui creştin adevărat, în ziua joi, de 6 iulie, aţi luat hotărârea să treceţi la Mitropolia Basarabiei, jurisdicţia canonică a acestui neam. Gestul dumneavoastă trebuie să-l repete şi celelalte parohii. Le aşteptăm. Dar pentru a reveni la adevăr, oamenii trebuie informaţi. Mulţi mai rămân captivi în mrejele dezinformării şi minciunii bine îngrijite ca să nu slăbească cumva şi ca lumina să fie cunoscută de toată lumea. Dar noi nu deznădăjduim. Suntem în adevăr. Şi ştim că lumina va învinge. Frăţiile voastre aţi plecat din prizonieratul eclesiastic al altei Biserici şi aţi revenit în albia firească. Aţi ieşit la lumină. Mulţi preoţi, care au crescut, ca slujitori ai Bisericii, pe lângă preoţi bătrâni, în mod special pe lângă preoţi care în 1992 aveau deja o vârstă, ne-au mărturisit că mentorii lor, aproape cu limbă de moarte, le-au spus: „Să faci tot posibilul, părinte, şi să treci la Mitropolia Basarabiei. Acesta este Biserica noastră adevărată”. Deci preoţii bătrâni, care aveau şi o altă pregătire de carte, ştiau care Biserică este canonică în acest spaţiu şi care este adusă de pe alte meleaguri într-o anumită conjunctură istorică. Deci este bine să ştim istoria”. „Dacă nu ştim istoria atunci uşor putem să credem orice minciună. Cum se mai întâmplă cu părere de rău pe la noi. Avem nevoie de iluminare şi de informare pentru a înţelege cum stau lucrurile sub raport eclesiastic în acest spaţiu”, a mai spus PS Antonie.

Un cuvânt către ierarhul Mitropoliei Basarabiei a avut dl Ion Radu, fost deportat în Siberia. Între altele, dl Radu a spus: „Împreună cu alţi doi deportaţi ne-am gândit că ar fi bine să avem o biserică unde să se pomenească sufletele celor care au trecut la cele veşnice şi au avut de suferit din urma deportărilor în Siberia. Aşa a apărut acest sfânt locaş. Toţi aceşti ani ne-am gândit cum să trecem biserica la Mitropolia Basarabiei, la Biserica neamului, cum este şi corect.. Ne bucurăm că am reuşit în cele din urmă. Mare dreptate s-a făcut. Vă mulţumim pentru susţinere”.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă şi dna primar Vera Buga, care, în cuvântul său a specificat că dânsa respectă hotărârea comunităţii de a trece la Mitropolia Basarabiei şi că este pentru pace şi linişte între creştini.

Creştinii au mulţumit pentru slujba arhierească, care a fost prima în scurta istorie a parohiei lor, şi l-au rugat pe PS Antonie să mai vină în mijlocul lor şi cu alte ocazii.

PS Antonie a dăruit fiecărui creştin, prezent la sfânta slujbă, câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.

Împreună cu ierarhul Mitropoliei Basarabiei au coliturghisit PC preot Nicolae Tverdostup, paroh al bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Romanovca, rn Ungheni şi PC preot Constantin Ciugureanu.

Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraşul Corneşti a fost înfiinţată în anul 1997. Construcţia sfântului locaş s-a început în anul 2001. În ziua de 6 iulie 2017 comunitatea a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei. Slujba PS Antonie din ziua de 9 iulie 2017 este prima slujbă arhierească în mijlocul acestei comunităţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img