Ultimele știri

PS Antonie: „Prin rugăciune intrăm în dialog cu persoanele Sfintei Treimi”

Luni, 5 iunie 2017, ziua prăznuirii Sfintei Treimi, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din Călăraşi (paroh – preot Vasile Negru).

În cuvântul rostit după Sfânta Slujbă, PS Antonie s-a referit la persoanele Sfintei Treimi şi modul cum putem să intrăm în legătură cu Dumnezeu. Vorbind despre relaţia pe care o poate avea omul cu Dumnezeu, PS Antonie, între altele a spus: „Taina Sfintei Treimi este de neînţeles pentru mintea omenească. Sfântul Grigorie Teologul ne avertizează că o asemenea încercare poate duce la nebunie. Este cu neputinţă să cuprindem Taina Sfintei Treimi, aşa cum a înţeles şi Fericitul Augustin – nu putem cu „scoica” minţii noastre să cuprindem imensitatea, oceanul dumnezeirii. Taina Sfintei Treimi nu o putem cunoaşte, dat putem să intrăm în legătură cu persoanele Sfintei Treimi. Prima legătură a noastră cu Sfânta Treime a fost botezul nostru, când am fost botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Prin Taina Botezului pornim pe calea care duce la viaţa veşnică. Şi ajung la capătul acestui drum cei care nu abandonează această cale, ci se luptă cu patimile lor, pocăindu-se de păcatele comise”. „Legătură cu Dumnezeu o menţinem prin rugăciune. Prin rugăciune intrăm în dialog cu persoanele Sfintei Treimi. Prin faptele dragostei creştine, de asemenea, ne apropiem de persoanele Sfintei Treimi”, a mai spus PS Antonie.

Prezenţa PS Antonie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din Călăraşi, a fost dictată de necesitatea de a lua cunoştinţă de stare lucrurilor din această parohie, după tulburările provocate de fostul paroh Ion Croitoru, care aproape un an de zile a pierdut legătura cu Mitropolia Basarabiei, fiind placat în Germania. Tulburarea din parohia Mitropoliei Basarabiei este încurajat de protopopul Grigorie Dodon de Călăraşi, fiu duhovnicesc al Patriarhiei Moscovei, care în seara zilei de sâmbătă, 3 iunie 2017, fiind însoţit de mai multe persoane scandalagii, şi-a făcut apariţia la biserica „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din Călăraşi.

PS Antonie i-a încurat pe creştini, menţionând că „biserica este a lor şi orice încercare de a o duce în Patriarhia Moscovei este ilegală”. „Moftul unei persoane, chiar dacă are o contribuţie la înălţarea unui sfânt locaş, nu este mai presus de părerea întregii comunităţi”, a menţionat PS Antonie.

Un cuvânt de încurajare pentru comunitatea „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din Călăraşi a rostit şi PC protoiereu Valeriu Enache, protopopul de Călăraşi al Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui paroh, Vasile Negru, pentru grija pe care o are faţă de comunitatea din Călăraşi, dorind-i sănătate, răbdare şi pace în parohie.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din Călăraşi a fost înregistrată în vara anului 2012. Atunci s-a pus temelia unei mici biserici şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în ajunul Sfintelor Paşti din 2013, în noul sfânt locaş s-a oficiat prima slujbă.

La 5 septembrie 2014, prin voinţa tuturor creştinilor, comunitatea „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei” din Călăraşi a trecut de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Mitropolia Basarabiei. La 25 noiembrie 2014, cu ocazia sărbătoririi hramului, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Mitropolit şi Exarh Petru a făcut prima vizită în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei”. Ierarhii Mitropoliei Basarabiei au vizitat de mai multe ori această comunitate. În prezent slujitor al biserici din Călăraşi este PC Preot Vasile Negru.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img