Ultimele știri

PS Antonie: „Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei s-a corectat o nedreptate eclesiastică”

Marţi, 18 decembrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi, împreună cu o parte dintre preoţii din cadrul Episcopiei de Bălţi, un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra clericilor şi credincioşilor din Mitropolia Basarabiei. Rugăciunea a fost înălţată cu ocazia împlinirii, în ziua de 19 decembrie 2018, a douăzeci şi şase de ani de la recunoaşterea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reactivării Mitropoliei Basarabiei.

Te-Deumul a fost precedat de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii.

La sfânta slujbă au fost prezente o parte dintre doamnele preotese şi creştini din parohiile Episcopiei de Bălţi.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la lupta clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei pentru obţinerea drepturilor de a fi într-o Biserică cu fraţii lor de peste Prut şi a mulţumit celor care au avut curajul să se ridice pentru a cere acest drept.

PS Antonie, între altele, a spus: „Anul 1992. Anul reactivării Mitropoliei Basarabiei. An de dreptate şi adevăr pentru viaţa bisericească din acest spaţiu. Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei s-a corectat o nedreptate eclesiastică. După reactivare au urmat ani de grea încercare. Zece ani de prigoane şi umilinţe din partea autorităţilor statului şi fraţilor ortodocşi din jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. Poate au fost cei mai grei ani din recenta istorie a Mitropoliei Basarabiei. În loc să fim înţeleşi şi să fim lăsaţi să fim cu fraţii noştri, am fost trataţi cu ură şi duşmănie. Cu tristeţe constatăm că focare de lipsă de prietenie, eufemistic vorbind, au mai rămas. Noi să ne urmăm drumul în pace, dar cu hotărâre şi cu mulţumire sufletească că ne aflăm în jurisdicţia bisericească canonică a acestui pământ”. „Felicit pe toţi clericii şi credincioşii Mitropoliei Basarabiei şi mulţumesc celor din Episcopia de Bălţi pentru sprijin, jertfă şi misiunea bogată pe care o desfăşoară”, a mai spus PS Antonie.

Istoric: Mitropolia Basarabiei este o biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicţie canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică şi diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a fost creată dupa Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a BOR din 1925. Ahiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdictia Mitropoliei Basarabiei cuprindea arhiepiscopia Chişinăului, episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe – Ismail.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 pana în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.

Ca raspuns la cererile adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul BOR din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Petru Paduraru, fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului a devenit mai întâi locţiitor, şi mai apoi, din octombrie 1995, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova la 30 iunie 2002 după zece ani de prigoană, persecuţie şi umilinţă din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova în toate instanţele din ţară ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. La Strasbourg, Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei. Statul R. Moldova şi Mitropolia Moldovei au pierdut în faţa Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img