Ultimele știri

PS Antonie: „Preoţilor Mitropoliei Basarabiei le revine datoria să propovăduiască adevărul Evangheliei, dar şi adevărul istoric”

Joi, 28 decembrie 2017, când creştinii, care respectă sărbătorile pe stilul vechi, l-au prăznuit pe Sfântul Mucenic Elefterie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Sadova, raionul Călăraşi (preot paroh PC Protoiereu Valeriu Enache – protopop de Călăraşi).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu, în anul 2017, asupra familiei părintelui paroh, dar şi asupra întregii comunităţi din Sadova şi a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfântului Elefterie, la Taina Sfântului Maslu şi la activitatea părintelui Valerie.

Vorbind despre activitatea părintelui Valeriu, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Părintele Valerie pe lângă faptul că este preot paroh, aici în Sadova, Sfinţia Sa este şi protopop de Călăraşi, de aceea, în ultimul timp, are mai multe îndatorii pe care Sfinţia Sa se străduie să le onoreze cu demnitate. Părintele Valeriu organizează conferinţe, vizite şi întâlniri ale preoţilor în afara protopopiatului, ceea ce contribuie la îmbogăţirea experienţei pastorale a preoţilor. Tot părintele a venit cu iniţiativa de a organizat ciclul de slujbe misionare, oficierea Tainei Sfântului Maslu, în parohiile protopopiatului, care constituie, de asemenea un lucru bun, pentru că în aceste slujbe preoţii au posibilitatea să fie împreună, să înmulţească rugăciunea, dezvoltând în felul acesta unitatea clericală. Avem nevoie de unitate pentru că preoţilor Mitropoliei Basarabiei le revine datoria să propovăduiască adevărul Evangheliei, dar şi adevărul istoric. Întunericul neştiinţei se risipeşte cu mult efort. Iar preotul trebuie să fie asemenea unei făclii care să lumineze celor din jur. Şi în această misiune fără o unitate este greu de reuşit. Îi mulţumim părintelui Valeriu şi preoţilor care se implică jertfelnic în misiunea Mitropoliei Basarabiei. Avem credinţă puternică că lumina adevărului va învinge întunericul minciunii”. „Fie ca Taina Sfântului Maslu care a fost oficiată astăzi, aici, să fie de mare folos pentru fiecare dintre D-voastră şi să fie aducătoare de sănătate trupească şi sufletească”, a mai spus PS Antonie. 

Părintele Valeriu a mulţumit PS Antonie pentru vizită, binecuvântare arhierească, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii, iar preoţilor din cadrul protopopiatului Călăraşi le-a mulţumit pentru împreună lucrare spre slava Bisericii lui Hristos şi triumfarea adevărului de neam.

Creştinii din Sadova au avut parte de o mare binecuvântare de la Domnul, închinându-se, în această zi, moaştelor Sfântului Nectarie, aduse de părintele Florin de la biserica din Dereneu, Călăraşi. Moaştele Sfântului Nectarie au fost scoase din parohia Dereneu pentru prima dată de când, în luna iunie a anului 2014, au fost aduse, de către părintele Florin, din insula Eghina, Grecia.

Cu grija-i părintească cunoscută, părintele Valeriu a rânduit ca fiecare creştin după slujbă să primească sarmale, cozonac şi câte un pahar de vin fiert.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img