Ultimele știri

PS Antonie: „Prăznuind Botezul Mântuitorului să ne întrebăm ce facem cu botezul nostru”

Vineri, 19 ianuarie 2018, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă silul vechi, au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din sectorul Ciocana, din Chişinău (preot paroh PC Protoiereu Mitrofor Teodor Lupanciuc).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mare.

În cuvântul său, ierarhul Mitropoliei Basarabiei a vorbit despre Botezul Domnului în râul Iordan, descoperirea persoanelor Sfintei Treimi şi locul botezului în viaţa creştinului.

Vorbind despre lucrarea botezului în viţa creştinului, PS Antonie între altele, a spus: „Botezul Mântuitorului ne aminteşte de botezul nostru şi de chemarea de a ne înnoi viaţa permanent. Prăznuind Botezul Mântuitorului să ne întrebăm ce facem cu botezul nostru şi este el cu adevărat lucrător în viaţa noastră. Ca botezul să rămână lucrător noi avem nevoie de o conlucrare cu harul Duhului Sfânt. Dacă uităm de botez sau prinşi în mrejele vieţii consumeriste îl neglijăm, lucrarea harului în viaţa noastră slăbeşte. Pentru a vieţui cu adevărat avem nevoie de harul lui Dumnezeu, cel primit la botez. Harul care înnoieşte şi dă sens vieţii noastre. Înnoirea vieţii însemnă adunare continuă de lumină în sufletele noastre, dar lumină adunăm prin rugăciune, post, mărturisire, fapte bune”. „Să fim cu luare aminte şi să nu slăbim lucrarea noastră duhovnicească, pentru nu irosi timpul vieţii fără rost”, a îndemnat  adunăm lumină 

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi clerici şi credincioşi din Eparhie Huşilor, care sunt înfrăţiţi cu comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chişinău.   

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Teodor, care prin mare jertfă a reuşit să amenajeze un sfânt locaş în Chişinău. PS Antonie i-a dăruit părintelui Teodor o carte cu conţinut teologic.

Părintele Teodor a mulţumit pentru vizită arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi cu alte ocazii.

Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din sectorul Ciocana, din Chişinău a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei la data de 16 ianuarie 2013. Spaţiul de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 9, B2, a fost obţinut prin hotărârea Consiliului Municipal Chişinău în data de 27 iunie 2013. Din data de 29 iulie 2013 până în data de 17 octombrie 2013 a fost efectuată reparaţia generală a edificiului. La 19 octombrie 2013, ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat sfinţirea mică a paraclisului şi a oficiat prima Sfântă şi Dumnezeiasca Liturghie. La 19 octombrie 2014, la împlinirea a unui an de zile de la deschidere paraclisului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a oficiat a doua oară Sfântă şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul acestei comunităţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img