Sâmbătă, 6 august 2016, data la care creştinii ortodocşi care ţin sărbătorile după calendarul îndreptat au prăznuit Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Ilva Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud, România), cu ocazia sărbătoririi hramului acestui sfânt aşezământ monahal (maica stareţă – monahia stavrofora Hristofora Marinca).
În dimineaţa zilei de sărbătoare, PS Antonie a fost întâmpinat cu pâine şi sare, la poalele muntelui unde este aşezată mănăstirea, de către primarul localităţii, Anca Alexandru, însoţit de credincioşi şi călăreţi, conform obiceiului locului.
În cuvântul său, PS Antonie a transmis binecuvântările Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei pentru fraţii din Maramureş şi s-a referit la semnificaţiile Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. PS Antonie a menţionat că aceste vizite când fraţii de pe ambele maluri ale Prutului contribuie la apropiere şi la înţelegerea că suntem un neam, care trebuie să fie unit.
PS Antonie a mulţumit maicii stareţe stavrofora Hristofora Marinca şi părintelui duhovnic Protosinghelul Daniil Ureche pentru invitaţia de a fi prezent la această mare sărbătoare, menţionând că a fost o bucurie să coliturghisească cu un sobor de douăzeci şi cinci de slujitori la hramul acestei binecuvântate mănăstiri. PS Antonie a dăruit Mănăstirii o candelă de prestol, spunând că „această candelă trebuie să ardă pentru dăinuirea credinţei strămoşeşti, credinţa ortodoxă şi unitatea poporului român”.
PS Antonie, la hramul sfântului aşezământ din Bistriţa-Năsăud, a fost însoţit de către PC Prot. Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău, PCuv. ieromonah Daniel Andrian, stareţul Mănăstirii „Eroii Neamului” cu hramul „Învierea şi Înălţarea Domnului” din localitatea Ţiganca, rn. Cantemir şi PCuv. ierodiacon Bartolomeu Moşneguţu, slujitor la aceiaşi mănăstire şi PC preot Vasile Burduja, paroh al bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Cania, rn. Cantemir. PC preot Gabriel Onel, preot paroh la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Porumbeşti, Cantemir
La sfânta slujbă au fost prezenţi PCuv. Părinte Benedict Vesa, secretarul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, stareţi ai mânăstirilor din împrejurimi, reprezentanţi ai Parlamentului României şi ai autorităţilor locale.
În drum spre Chişinău, PS Antonie a vizitat Mănăstirea de maici „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Piatra-Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud (maica stareţă Stavrofora Pamfilia Solcan).
Mănăstirea Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de oraşul Năsăud. A luat fiinţă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părinteşti. IPS Mitropolit Bartolomeu a dat aprobarea şi a sfințit locul în 1992, după care s-au început şi construcţiile la biserică. Lăcaşul de cult a fost terminat în 1996, an în care pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfinţit. La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În 2001 s-a început construcţia unei noi biserici cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, sfinţită în 2014 de IPS Mitropolit Andrei. În prezent, mănăstirea are 17 viețuitoare, stareță fiind monahia Hristofora Marinca, iar duhovnic Protosinghelul Daniil Ureche.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei