Ultimele știri

PS Antonie: „Dumnezeu ne vindecă după credinţa noastră”

Duminică, 7 august 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău ( paroh preot protoiereu Vasile Petrov).

După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian”.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din duminica a VII-a după Rusalii şi l-a felicitat pe părintele Vasile cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere.

Referindu-se la vindecarea celor doi orbi, PS Antonie, între altele, a zis: „Mântuitorul îi întreabă pe cei doi orbi dacă cred că poate să-i vindece. Ei răspund: „Da, Doamne!”, arătând prin aceasta credinţă în puterea lui Iisus. Erau unica lor speranţă, doar El putea să-i vindece. Au înţeles că Mântuitorul este doctor peste trup şi peste suflet. Cei doi au văzut cu ochii sufletului că Cel de lângă ei nu este un om obişnuit, ci este Fiul lui Dumnezeu, de aceea i-au zis: „Doamne”. Şi Mântuitorul a răspuns rugăciunii lor insistente, care venea din credinţa lor. De ce n-a răspuns imediat cererii lor? Mântuitorul a procedat aşa pentru a ne arăta nouă credinţa şi darul celor doi orbi de a vedea duhovniceşte şi a înţelege că Dumnezeu ne vindecă după credinţa noastră”.

Ierarhul Mitropoliei Basarabiei l-a felicitat pe părintele Vasile cu ocazia sărbătoriri zilei de naştere, evidenţiind calităţile sale de păstor harnic şi misionar. Vorbind despre activitatea părintelui în şcoală, PS Antonie, între altele, a spus: „Părintele Vasile, încă înainte de a fi slujitor, s-a implicat activ în şcoală, mergând acolo pentru a duce generaţiei în creştere cuvântul lui Dumnezeu. De mai bine de douăzeci de ani, părintele asemenea unui semănător neobosit semănă în sufletele celor mici seminţele credinţei în Dumnezeu. Părintele are grijă de viitorul Bisericii, făcându-se prin acesta un exemplu pentru alţi slujitori”. PS Antonie a scos în evidenţă şi lucrarea mare de ridicare a unui sfânt locaş pe care o coordonează părintelui Vasile, aducându-i mulţumiri din partea administraţiei Mitropoliei Basarabiei şi a Înaltpreasfinţitului părinte Mitropolit şi Exarh Petru.

După ce a vorbit despre tactul pastoral, înţelepciune şi dragostea cu care îşi îndrumă păstoriţii, PS Antonie i-a urat părintelui Vasile ani mulţi cu sănătate şi i-a dăruit o Cazanie, mulţumind şi familiei sale pentru jertfă şi susţinere în misiunea sa de păstor de suflete.

Părintele Vasile a primit felicitări de la credincioşi, care au evidenţiat încă o dată calităţile sale de gospodar şi părinte grijuliu faşă de fiecare suflet.

Fiecare creştin a primit din parte PS Antonie câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului şi a gustat apă de la râul Iordan şi fântâna Maicii Domnului din Nazaret, adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Părintele Vasile a mulţumit pentru felicitare, vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău a fost întemeiată în anul 1999. Prin decret mitropolitan, semnat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, paroh al comunităţii a fost numit părintele Vasile Petrov. Comunitatea a fost „găzduită” de Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”, unde în fosta morgă a spitalului a amenajat un mic paraclis. Prima Sfântă Liturghie, în noul spaţiu de rugăciune, a fost oficiată de către părintele Vasile la 3 iulie 1999. În anul 2003 comunitatea a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte, devenind persoană juridică. În anul 2006, la 19 mai, prin Hotărâre de Guvern comunităţii„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău i s-a alocat un teren pentru a înălţa o biserică. La 22 septembrie 2007 a fost sfinţită piatra de temelie a noului locaş de închinare. Către sărbătoarea hramului, Sfântul Cuvios Stelian, din 9 decembrie 2012, comunitatea împreună cu părintele paroh au reuşit să amenajeze un spaţiu de rugăciune la demisolul bisericii. În ziua prăznuirii hramului bisericii, în noul spaţiu, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img