Ultimele știri

PS Antonie a oficiat prima slujbă arhierească în cuprinsul Eparhiei de Bălţi

Sâmbătă, 2 iunie 2018, PS Antonie, Episcop ales de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Voloviţa, Soroca, cu ocazia sărbătorii hramului acestui sfânt locaş (preot paroh PC preot Florentin Constantin Doboşeriu). 

Slujba de la Voloviţa a fost prima slujbă arhierească oficiată de PS Antonie de la alegerea Preasfinţiei Sale, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 24 mai, în scaunul episcopal vacant de la Bălţi.

Înaintea Sfintei Liturghii, PS Antonie a oficiat slujba sfinţirii mici a sfântului locaş.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava şi bucuria de a fi ctitor al unui sfânt locaş.

Vorbind despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Preasfinţitul Antonie, între altele, a spus: „Aici, la câţiva kilometri de Voloviţa se află satul Alexandru cel Bun, sat care poartă numele voievodului care a adus, în anul 1402, moaştele Sfântul Ioan de la Cetatea Albă la Suceava. Iată cum, prin rânduială divină, avem aproape şi localitatea Alexandru cel Bun şi biserica cu hramul Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sfântul Ioan vine acum aproape de satul Alexandru cel Bun şi de oraşul Soroca, pentru ai proteja şi ajuta pe toţi cei care i se vor ruga cu credinţă. Sfântul Ioan de la Suceava devine protectorul sorocenilor şi celor care locuiesc în împrejurimi”. 

PS Antonie a mulţumit şi celor care din puţinul lor au jertfit pentru sfântul locaş. „Ceia ce dăm lui Dumnezeu se întoarce tot la noi, dar sub altă formă. Dumnezeu nu rămâne dator niciodată”, a spus PS Antonie

Părintele Sorin Huluţă, protopop de Soroca l-a felicitat pe părintele Florentin Constantin cu oficierea  primei slujbe în noul spaţiu de rugăciune şi a vorbit despre perspectiva de a înălţa alte sfinte lăcaşe în protopopiatul Soroca, aducând mulţumiri Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României pentru sprijinul acordat.

Părintele Florentin Constantin i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântarea arhierească, menţionând că este o mare rânduială sfântă ca prima Sfântă Liturghie, în noul spaţiu de rugăciune, să fie în ziua cinstirii sfântului ocrotitor şi să fie prezent şi un arhiereu. Părintele Florentin Constantin a dus mulţumiri părintelui Sorin Huluţă, protopop de Soroca, pentru sprijin în ridicarea noului locaş, părinţilor prezenţi la sfânta slujbă şi tuturor celor care au ajutat la construcţia sfântului locaş şi celor care au pregătit masa de hram.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din localitatea Voloviţa, Soroca a fost înregistrată în luna mai a anului 2016. Piatra de temelie a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, în ziua de 11 octombrie 2016. În luna noiembrie 2017 s-au turnat plăcile şi s-finisat bolţile. Comunitatea a primit un sprijin financiar substanţial din partea Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img