Joi, 2 februarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de sfinţire a Companiei infanterie independentă a Forţelor de Menţinere a Păcii (FMP) a R. Moldova (Comandant locotenent-colonel Vasile Cazacu) dislocată în satul Varniţa, raionul Anenii Noi. Alături de PS Antonie au conslujit PC preot Adrian Agapi, consilier mitropolitan, PC preot Veaceslav Ciobanu, paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Hagimus, rn. Căuseni, PC preot Mihail Câşlaru, paroh al bisericii „Sfinţii Brâncoveni” din or. Căuşeni, PC preot Andrei Popovici, paroh al bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Coşcalia, rn. Căuşeni şi PC preot Serghei Ceban, paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Ucrainca, rn. Căuşeni. Soborul de clerici s-au rugau pentru pace şi linişte în regiune şi pentru sănătatea ofiţerilor şi ostaşilor care îşi duc serviciul în Forţele de Menţinere a Păcii.
PS Antonie le-a mulţumit ofiţerilor şi ostaşilor pentru faptul că-şi fac datoria cu cinste şi le-a vorbit despre necesitatea unei vieţuiri conforme cu învăţătura evanghelică, aducându-le exemplul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, care „se ruga, postea şi avea un duhovnic în faţă căruia îngenunchea pentru a lua dezlegare de păcate”. PS Antonie, între altele, a spus: „Vă mulţumim pentru dragostea şi jertfa frăţiilor voastre. Aveţi o misiune specială. Staţi la straja păcii şi a liniştii noastre a tuturor. Şi cred că prea puţini realizăm în ce condiţii şi care este misiunea frăţiilor voastre. Dar nimic nu este mai frumos decât să te afli în stare de jertfă pentru semenul tău. Şi frăţiile voastre aceasta faceţi. Vă jertfiţi aici pentru liniştea celorlalţi. Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază. Să aveţi, şi să avem cu toţii, un cer senin cu pace, iar tehnica şi armamentul din dotare să nu-l folosiţi niciodată. Să fie pace şi linişte pe aceste meleaguri, dar şi pe întreg pământul, pentru că aşa ne vrea Dumnezeu să vieţuim în dragoste şi în pace”.
PS Antonie le-a dus în dar ostaşilor din Compania infanterie independentă FMP, o sută de kilograme de mere proaspete şi un set de carte religioasă (19 volume de „Ne vorbeşte părintele Cleopa” şi câteva cărticele de Folosul Sfintei Liturghii pentru cei morţi şi cei vii). Merele au fost donate de un bun creştin din satul Ocolina, rn. Soroca, pe nume Vasile Eftodi, pentru care faptă PS Antonie i-a mulţumit mult.
Dl locotenent-colonel Vasile Cazacu, comandantul unităţii militare, a mulţumit soborului de preoţi pentru oficierea slujbei de sfinţire, menţionând că este o slujbă necesară pentru spaţiul unde îşi desfăşoară serviciul militar ofiţerii şi ostaşii timp îndelungat şi care va contribui la menţinerea păcii în teritoriu.
Satul Varniţa se află lângă oraşul Tighina şi se numără printre localităţile unde, în anul 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru s-au dat cele mai grele lupte. Alte localităţi unde s-au dat lupte crâncene în timpul războiului pentru integritate R. Moldova sunt Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi şi Tighina.
În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei