Ultimele știri

PS Antonie: „Milostenia aduce în inima noastră lumină şi multă bucurie”

Duminică, 26 noiembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul pericopei evanghelice din Duminica a XXV-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv).

Vorbind despre folosul faptelor bune pentru creşterea duhovnicească, PS Antonie, între altele, a spus: „Parabolă samarineanului milostiv Părinţii Bisericii au aşezat-o înainte de a intra în Postul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru a ne arăta că în perioada de pregătire către acest mare praznic al creştinătăţii pe lângă rugăciune, post şi spovedanie avem nevoie de fapte bune, de faptele milosteniei. De ce suntem îndemnaţi să facem milostenie? Praznicul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos este o sărbătoare a luminii şi a bucuriei, iar milostenia aduce în inima noastră lumină şi multă bucurie. Mai fericit este a da decât a lua, spune Mântuitorul. Doar când dăruim, câştigăm cu adevărat. Dăruim lucruri materiale, iar sufletul se umple de lumină, de bucurie, de fericirea de a ne asemăna cu Dumnezeu. Mântuitorul ne mai îndeamnă să fim milostivi, precum milostiv este Dumnezeu. Milostenia ne înalţă, ne apropie, ne aseamănă cu Dumnezeu”. „Ultimul verset din Evanghelia de astăzi, este un îndemn formulat de Mântuitorul la adresa învăţătorului de lege – mergi şi fă şi tu asemenea – arătându-i că, doar având faptele samarineanului milostiv, poate câştiga viaţa de veci. Dar acest îndemn nu se referă doar la învăţătorul de lege, ci ne este adresat şi nouă. Să urmăm fapta samarineanului milostiv pentru a fi plăcuţi lui Dumnezeu şi a avea parte de fericirea sfinţilor”, a mai spus PS Antonie.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img