Ultimele știri

PS Antonie: „Icoanele ne amintesc care este scopul vieţii creştine – sfinţenia”

Duminică, 25 februarie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Bălăbăneşti, rn. Criuleni (preot paroh Gheorghe Stoica).

În cadrul Sfintei Liturghii, PC arhidiacon Marin Osoianu a citit, cu binecuvântarea PS Antonie de Orhei, Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la cultul icoanelor în Biserica Ortodoxă şi la activitatea părintelui Gheorghe ca păstor al comunităţii din Bălăbăneşti.

Referindu-se la cultul icoanelor, PS Antonie, între altele, a spus: „Noi, creştinii ortodocşi, nici nu ne putem închipui viaţa religioasă fără icoane. Icoanele sunt parte componentă a vieţii noastre. Fără icoane o biserică este pustie. Nu vom găsi o casă de creştini unde să nu existe măcar o icoană. Şi la botez, şi la cununie şi la înmormântare este prezentă icoana. De ce icoanele ne însoţesc practic toată viaţa noastră? Pentru că icoanele ne amintesc care este scopul vieţii creştine – sfinţenia. Chipurile de sfinţi de pe icoane ne cheamă şi pe noi la sfinţenie. Ne încurajează, arătându-ne că dacă ei au reuşit, cu osteneli spirituale, vom reuşi şi noi. Icoanele nu sunt idoli. Greşesc şi rătăcesc mult cei care afirmă aşa ceva. Noi nu cinstim materia din care este confecţionată icoana, ci chipul sfântului care este zugrăvit pe ea”. „Să cinstim sfintele icoane şi să păstrăm credinţa adevărată, pentru că doar credinţa dreaptă ne duce la fericirea veşnică”, a mai spus PS Antonie.

 Preasfinţia Sa a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Gheorghe, menţionând şi activitate gospodărească a Sfinţiei Sale, evidenţiind, şi de această dată, osteneala părintelui pentru ridicarea unui nou sfânt locaş la Bălăbăneşti.

PS Antonie le-a dăruit, părintelui paroh Gheorghe Stoica şi părintelui Gheorghe Bărbăcaru, slujitor la aceiaşi parohie, câte o carte cu conţinut teologic.

Părintele Gheorghe Stoica a mulţumit Presfinţitului Antonie pentru vizită, dar şi binecuvântare arhierească, invitându-l să vină în mijlocul comunităţii din Bălăbăneşti şi cu alte ocazii

PS Antonie de Orhei a mai vizitat comunitatea păstorită de părintele Gheorghe Stoica în data de 24 august 2014 şi 8 mai 2016.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img