Ultimele știri

PS Antonie: „Fără tineret, Biserica nu are viitor”

Miercuri, 16 noiembrie 2016, în Sala Mare a Preturei sectorului Ciocana a Municipiului Chişinău, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, s-a desfăşurat Conferința anuală a preoților din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Evenimentul a fost organizat de Sectorul de Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Mitropoliei Basarabiei (consilier preot Nicolae Creţu).

Conferinţa cu tema: „Preotul şi tinerii” a fost susţinută de către PCuv. Arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Evenimentul a fost binecuvântat de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. Un cuvânt de bun venit a adresat preoţilor dna Galina Bostan, pretorul sectorului Ciocana a Municipiului Chişinău. Doamna pretor, între altele, a spus: „Pentru noi este o bucurie să găzduim acest eveniment. Este pentru prima dată când în Pretura Ciocana sunt atâţia slujitori ai Domnului. Bine aţi venit şi vă stăm la dispoziţie să vă ajutăm cu ce putem. D-voastră faceţi un lucru mare în societate. Elementul religios este de neînlocuit în educaţia tinerilor. Toţi avem nevoie de credinţă. Ceea ce vom educa, aceea vom avea. Să creştem, împreună, tinerii sănătoşi la trup şi la suflet. Doamne ajută”.

La sfârşit conferinţei, PS Antonie s-a referit la necesitatea lucrului preotului paroh cu tinerii. Între altele, ierarhul a spus: „Avem nevoie de asemenea întâlniri pentru a afla cum se lucrează cu tinerii în alte eparhii ale Patriarhiei Române. Cum putem aduce această categorie în biserică. Ceea ce avem în sfintele lăcaşe trebuie să ne îngrijoreze. Majoritatea creştinilor sunt în vârstă, iar tinerii aproape că lipsesc cu desăvârşire. Să recunoaştem că prea puţin facem pentru a-i aduce pe tineri în sfântul locaş. Se observă o barieră între preot şi tineri. Unii slujitori sunt rezervaţi de a merge în mijlocul lor. În afară de câteva cazuri izolate. Nu au preoţii noştri aptitudini de a lucra cu tinerii. Dar adevărul este că fără tineret, Biserica nu are viitor. De aceea este nevoie să învăţăm cum să lucrăm cu ei. Prin ce metode îi putem sensibiliza faţă de viaţa duhovnicească. Dacă ne limităm doar la sfintele slujbe, facem prea puţin pentru viaţa parohiei în care păstorim”. „Suntem datori să-i căutăm pe tineri, să le arătăm frumuseţea credinţei ortodoxe, să-i ajutăm să înţeleagă de ce este important să păstreze credinţa strămoşilor noştri”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a mulţumit dnei pretor, Galina Bostan, pentru sprijinul acordat în organizarea conferinţei, părintelui Nicodim pentru dragostea şi deschiderea de a-şi împărtăşi experienţa acumulată, în activitatea sfinţiei sale cu tinerii, cu preoţii Mitropoliei Basarabiei, aducând mulţumiri şi preoţilor Mitropoliei Basarabiei care s-au implicat vara trecută în organizarea taberei „Trepte spre Lumină” de la Costuleni.

Întâlnirea preoţilor a fost precedată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care a fost oficiată la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din sectorul Ciocana, mun. Chişinău (preot paroh – Protoiereu Mitrofor Teodor Botezatu).

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img