Ultimele știri

PS Antonie: „Este un mare păcat să semeni duşmănie între fraţi”

Duminică, 3 iulie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru).

După Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Antonie, părintele Marius Lazăr, preot la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care s-a referit la cultul cinstirii sfinţilor şi vechimea cinstirii sfinţilor naţionali în Biserica Ortodoxă. Ca un omagiu adus Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, prăznuit la data de 2 iulie, în faţa creştinilor au evoluat grupul folcloric „Haiducii” din satul Costeşti, rn. Ialoveni, Ansamblul Folcloric „Dunărenii” al Şcolii Gimnaziale din Chiscani, judeţul Brăila, Romania şi interpreta de muzică populară Maria Tripon din oraşul Negreşti-Oaş, Ţara Oaşul, jud. Satu Mare, România.

PS Antonie a mulţumit părintelui Marius Lazăr pentru cuvântul de învăţătură şi a menţionat că „asemenea prezenţe a fraţilor de peste Prut în spaţiul basarabean ne va ajuta să înţelegem că pe cele două maluri ale Prutului nu trăiesc popoare diferite, ci acelaşi popor, care vorbeşte aceiaşi limbă, are o istorie şi un patrimoniu spiritual comun”. Între altele, PS Antonie a mai spus: „Aşa a fost istoria vitregă a acestui ţinut, când străinii ne-au învăţat să-i urâm pe fraţii noştri. Ne-au spus decenii la rând că peste Prut ar trăi un alt popor, diferit de noi, cu alte tradiţii, care vorbeşte altă limbă, care are altă cultură şi ar avea altă credinţă. Este un mare păcat să semeni duşmănie între fraţi. Dar aşa a fost. Am văzut astăzi că nu ne-a trebuit translator. Am înţeles cu toţii cuvântul rostit de părintele Marius. Şi credinţa este aceiaşi. Şi chiar rugăciunea Tatăl Nostru se cântă la fel, cum la Ialoveni, aşa şi la Baia Mare, cum ne-a spus părintele Marius. Acest lucru mărturiseşte că în acest spaţiu, de la Ialoveni la Baia Mare locuieşte acelaşi popor şi nicidecum popoare diferite”.

PS Antonie a apreciat şi de data acesta activitatea pastoral-misionară şi gospodărească-administrativă a părintelui Mihail, menţionând că „hărnicia părintelui este exemplu de urmat pentru mulţi slujitori”.

Părinte Mihail a mulţumit Presfinţitului Antonie pentru vizită şi l-a anunţat că „prezenţa Presfinţiei Sale, în mijlocul comunităţii, este binevenită oricând pentru a înmulţi rugăciunea şi a invoca ajutorul lui Dumnezeu”. 

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei  implicări  a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul. Slujbe arhiereşti în mijlocul comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni au fost oficiate: Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei – (13 noiembrie 2011, 7 aprilie 2012, 8 iulie 2012, 12 iulie 2013, 5 ianuarie 2014, 17 aprilie 2016) şi PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului – (19 august 2014, 9 ianuarie 2015, 4 aprilie 2015, 31 mai 2015, 19 iulie 2015, 22 noiembrie 2015, 19 ianuarie 2016, 12 iunie 2016 şi 3 iulie 2016).

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img