Ultimele știri

PS Antonie: „Unica vină a celor care au fost duşi în Siberia era că au fost gospodari”

Miercuri, 6 iulie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, slujba de sfinţire a monumentului ridicat, în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, în oraşul Hânceşti.

În printre cei cate au luat cuvântul au fost dl Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti, dl Alexandru Botnari, primarul oraşului Hânceşti, dl Constantin Mitache, preşedintele Asociației victimelor regimului comunist de ocupaţie sovietică din Hânceşti, PS Antonie de Orhei şi supravieţuitori ai calvarului siberian.

PS Antonie în cuvântul său a adus un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, menţionând că „unica vină a celor care au fost duşi în Siberia era că au fost gospodari”. „Avem datoria să nu uităm această pagină tristă din istoria noastră. Să le vorbim celor tineri despre suferinţa fără vină a conaţionalilor noştri. Doar cunoaşterea istoriei adevărate ne va ajuta să ieşim din întunericul falsurilor istorice răspândite cu multă insistenţă ani de-a rândul”, a mai menţionat PS Antonie.

Monumentul este amplasat vizavi de sediul Consiliului raional Hânceşti. Cele două mari plăci de beton sunt două simboluri – un boţ de gheaţă şi un brad – ce ne-ar aminti de Siberia de Gheaţă. În jurul monumentului sunt aşezate plăci de granit, unde sunt înscrise, familiile celor deportaţi din raionul Hânceşti.

Pe data de 6 iulie 2016 s-au împlinit 67 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vre-o vină, au fost ridicaţi în mod feroce de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors. În total au fost trei valuri 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951. În total, în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953, au fost ridicate câteva sute de mii de persoane.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img