Joi, 26 octombrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor ostaşilor români înmormântaţi în cimitirul de la Vărzăreşti, Nisporeni.
Slujba de pomenire a eroilor neamului românesc a fost oficiată cu ocazia sărbătoririi zilei Armatei Române la 25 octombrie şi au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadei României la Chişinău, ai Armatei Naţionale a R. Moldova, ai primăriei Nisporeni, ai primăriei Vărzăreşti şi ai Societăţii Culturale „Ginta Latină”, filiala Nisporeni.
Un omagiu eroilor români au adus Excelenţa Sa dl Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, dl. colonel Cristi-Mitica Ladaniuc, ataşatul militar al Ambasadei României la Chişinău, dl Gheorghe Galbura, viceministru al Apărării (R. Moldova), dl Grigorie Robu, primarul oraşului Nisporeni, dl Constantin Ungureanu, primarul satului Vărzăreşti şi PS Antonie de Orhei.
După oficierea slujbei de pomenire, PS Antonie s-a referit la jertfa ostaşilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea fraţilor de sub teroarea sovietică. Între altele, PS Antonie a spus: „Ostaşii căzuţi pe câmpul de luptă şi astăzi se află la datorie. Eroii noştri, de sub brazdă, dau mărturie despre adevărata istorie a acestui pământ. Dacă noi mai ţinem minte de ce neam aparţinem, este şi meritul lor, a celor care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestui pământ de sub o ocupaţie străină”. „Să nu uităm jertfa eroilor noştri. Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să odihnească sufletele lor în lăcaşurile Sale pline de lumină şi să ne rugăm pentru pacea lumii şi triumfarea adevărului pentru care ei au luptat. Veşnică pomenire eroilor neamului românesc”, a mai spus PS Antonie.
Un program artistic de cântece patriotice au prezentat elevii de la şcoala din Varzăreşti.
Dl Grigorie Robu, primarul oraşului Nisporeni a invitat pe toţi cei prezenţi la pomenirea eroilor de la Varzăreşti să viziteze două obiecte de importanţă spirituală pentru oraşul Nisporeni: bustul regelui Ferdinand, monument care a fost instalat în 1938, distrus de sovietici şi reinstalat acum câţiva ani în centrul Nisporeniului şi o răstignire veche din aceiaşi perioadă, care un timp s-a aflat în cimitirul oraşului şi reaşezată la locul iniţial, după ani de zile. Locul vechi al răstignirii a fost reconstituit după fotografii de epocă. Răstignirea a fost aşezată în memoria a patru eroi români, căzuţi în luptă pentru libertatea fraţilor basarabeni de sub ocupaţie străină, şi înmormântaţi în acel loc. Clericii Mitropoliei Basarabiei au oficiat un parastas de pomenire şi la răstignirea din centrul oraşului Nisporeni.
În cimitirul ostaşilor români din Vărzăreşti îşi dorm somnul de veci 178 de eroi români căzuţi în luptele din 1941. Pe timpul regimului sovietic, cimitirul a fost profanat ca şi celelalte locuri unde sunt înmormântaţi ostaşi români. Din ordinul conducătorilor comunişti, de atunci, crucile au fost smulse şi duse cu carele la Nisporeni, unde s-au folosit la construcţia unui trotuar. Mulţi ani cimitirul a fost folosit ca păşune pentru animalele.
În R. Moldova există aproximativ 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-şi dorm somnul de veci zeci de mii de soldaţi români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei. Cimitire amenajate, asemenea celui de la Vărzăreşti, sunt la Ţiganca, Cania, Nicolăieuca, Feşteliţa, Micleuşeni şi Vărvăreuca.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei