Ultimele știri

PS Antonie: „Eliberarea de păcate ne aduce creştere duhovnicească”

În seara zilei de joi, 2 martie 2017, cea dea patra zi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei), în cadrul Pavecerniţei Mari, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la valoarea postului şi beneficiul pe care îl poate avea creştinul dacă respectă recomandările Bisericii Ortodoxe pentru această perioadă.

PS Antonie, între altele, a spus: „În acest urcuş spre Înviere prin osteneli duhovniceşti adunăm în sufletele noastre Lumină Sfântă, care este harul Duhului Sfânt. Un obstacol, în această lucrare de adunare a Luminii, sunt păcatele noastre, de aceea suntem chemaţi să ne eliberăm de povara lor chinuitoare în Taina Sfintei Spovedaniei, Taină care ne slobozeşte din „cătuşele de fier” ale greşelilor, aşa cum citim în rugăciunea lui Manase din slujba Pavecerniţei Mari. Eliberarea de păcate ne aduce creştere duhovnicească. Cu alte cuvinte, nu putem creşte duhovniceşte dacă nu ne eliberăm de păcate. Nu ne putem adresa Bunului Dumnezeu, în rugăciunile noastre, dacă nu regretăm păcatele noastre în Taina Spovedaniei”. „Să folosim această perioadă a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti pentru a ne elibera de povara păcatelor şi a aduna în sufletele noastre Lumina lui Dumnezeu, apropiindu-ne în felul acesta pregătiţi de Marele Praznic al creştinătăţii, de Slăvita Înviere a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a îndemnat PS Antonie. 

Părintele Sergiu a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare arhierească la început de Post Mare, menţionând că este o mare bucurie pentru comunitatea din Peresecina că la Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul este prezent un arhiereu. „Vizitele arhiereşti ne încurajează, ne dau puteri şi ne încredinţează că ceea ce facem noi, aici, la Peresecina, este un lucru bun şi necesar pentru creştinii noştri”, a menţionat părintele Sergiu, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Fiecare creştin, prezent la sfânta slujbă, a primit din partea PS Antonie cărticele cu acatiste către Maica Domnului.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img