Ultimele știri

PS Antonie: „E mult mai gravă sărăcia spirituală decât cea materială”

Duminică, 9 aprilie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Negreşti, raionul Străşeni (preot paroh Protoiereu Mitrofor Petru Mâţu). 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, PS Antonie a oficiat slujba sfinţirii mici a sfântului locaş. Sărbătoarea Intrării în Ierusalim a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, din acest, pentru comunitatea din Negreşti a fost şi ziua intrării în noul locaş, ridicat în mai puţin de un an de zile.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la praznicul Floriilor şi la activitatea misionar-pastorală a părintelui Petru. Vorbind despre activitatea părintelui Petru, PS Antonie a menţionat faptul că sfântul locaş din Negreşti a fost înălţat şi amenajat într-un timp foarte scurt, cu toate că părintele Petru s-a confruntat cu diferite greutăţi. Între altele, PS Antonie a spus: „Este îmbucurător să vezi cum în aceste timpuri grele, din punct de vedere economic, se înalţă o biserică. Nu este uşor, ştim cu toţii acest lucru. Dar e mult mai gravă sărăcia spirituală decât cea materială. Dacă avem credinţă în Dumnezeu, orice ne-am propune reuşim. Dumnezeu nu ne lasă, dacă ne punem nădejde în El, dacă credem în ajutorul Lui. Şi părintele Petru ne-a demonstrat acest adevăr încă o dată. Îi mulţumim şi mulţumim tuturor celor care au jertfit din puţinul lor pentru a înălţa acest sfânt locaş. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi”.

Părintele Petru, în cuvântul său, a mulţumit celor care au sprijinit înălţarea sfântului locaş, menţionând şi ajutorul considerabil primit de la IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

După Sfânta Liturghie a fost sfinţită o răstignire ctitorită de bunii creştini Mihail şi Vera din Chişinău. PS Antonie a mulţumit ctitorilor pentru gestul lor de a înălţa o răstignire, menţionând cât de plăcut este în faţa lui Dumnezeu atunci când prin faptele noastre promovăm credinţa creştină.

La Sfânta Slujbă a fost prezentă şi primăriţa localităţii, dna Zinaida Panainte, care în cuvântul său a scos în evidenţă însemnătatea unui sfânt locaş într-o localitate şi a apreciat osteneala părintelui Petru de a înălţa o biserică la Negreşti.

PS Antonie i-a dăruit părintelui Petru un set de cărţi pentru biblioteca parohială, iar fiecare creştin a primit iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.

Comunitatea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Negreşti, raionul Străşeni  a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei la 17 august 2015. Prin decret mitropolitan păstor al comunităţii a fost desemnat părintele Protoiereu Mitrofor Petru Mâţu. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, într-un vagon, în ziua de 14 octombrie, acelaşi an, ziua când creştinii, care ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc Acoperemântul Maicii Domnului. PS Antonie a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii din Negreşti în zilele de 25 octombrie 2015, 12 iulie 2016 şi 9 aprilie 2017.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img