Ultimele știri

PS Antonie: „Doar o singură instituţie eclesiastică este canonică în acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei”

Luni, 21 noiembrie 2016, ziua prăznuirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfântul Mucenic Valerie” din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău (preot paroh prot. mitrofor Valeriu Matciac), cu ocazia sărbătoririi hramului acestui sfânt locaş

Cu binecuvântarea PS Antonie, PCuv. Părinte Arhimandrit Ştefan Guşă, stareţul Mănăstirii „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, com. Codăieşti, din judeţul Vaslui, cunoscută şi ca Mănăstirea Movila lui Burcel, a rostit un cuvânt de învăţătură. Părintele a vorbit despre Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar nu a ocolit şi subiectele care ţin de identitatea noastră de neam şi de credinţă.

PS Antonie a mulţumit părintelui Guşă pentru cuvântul ziditor, „care a fost înţeles de creştinii din Basarabia fără a apela la ajutorul unui translator, fapt care mărturiseşte că suntem acelaşi neam şi vorbim aceiaşi limbă”.

După înconjurul tradiţional al sfântului locaş, PS Antonie a felicitat comunitatea „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Buiucani cu ocazia sărbătoririi hramului şi a apreciat activitatea părintelui Valeriu, pe care ierarhul l-a numit „un pilon de bază al Mitropoliei Basarabiei”. Între altele, PS Antonie a mai spus: „Părintele Valeriu este printre primii clerici hirotoniţi de Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitului Petru, după reactivarea Mitropoliei Basarabiei în anul 1992, şi de atunci practic a fost în prima linie, ca să spunem aşa, apărând Mitropolia de diferite atacuri care au venit din partea autorităţilor locale şi centrale, dar şi din partea confraţilor, care rătăciţi fiind prigoneau în neştiinţa lor pe fraţii lor, crezând că fac un bine. În acest răstimp părintele a reuşit să ridice acest frumos sfânt locaş, să-l picteze, ca astăzi să ne putem ruga şi să-i mulţumim Bunului Dumnezeu şi Sfinţilor Arhangheli pentru că au apărat această comunitate şi Mitropolia Basarabiei de prigoană şi nedreptate. Nădăjduim ca timpurile când clericii Mitropoliei Basarabiei şi instituţia noastră a fost supusă la prigoane şi umilinţe nu vor mai reveni şi că adevărul eclesiastic din acest spaţiu va învinge, iar minciuna şi nedreptatea vor fi ruşinate. Iar adevărul este că doar o singură instituţie eclesiastică este canonică în acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei. Celelalte structuri eclesiastice, care sunt vre-o şase la număr înregistrate de Ministerul Justiţiei, cât nu s-ar osteni să justifice existenţa pe aceste meleaguri, nu vor reuşi, pentru că rădăcinile lor sunt scurte şi artificiale. Mulţumim părintelui Valeriu că mai bine de douăzeci de ani s-a jertfit, împreună cu IPS Mitropolit şi Exarh Peru, cu ceilalţi preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, ca această structură eclesiastică că reziste în faţa celor care cu gânduri rele o doreau lichidată”. „Mulţumim părinte Valeriu şi Bunul Dumnezeu să te răsplătească pentru jertfă, pentru dragostea de adevăr şi pentru osteneala, cu timp şi fără timp, care va duce în cele din urmă la triumful dreptăţi asupra minciunii, pentru că altfel nici nu poate fi. Dumnezeu e adevăr şi dreptate, iar instituţia noastră este temeluită pe adevăr”, a mai spus PS Antonie.

Tuturor creştinilor prezenţi la sfânta slujbă, PS Antonie le-a dăruit iconiţe, apoi toţi au gustat apă de la râul Iordan şi fântâna Maicii Domnului din Nazaret, adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Părintele Valeriu a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfântul Mucenic Valerie” din sectorul Buiucani şi cu alte ocazii.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img