Ultimele știri

PS Antonie: „Doar fiind împreună putem să depăşim greutăţile şi sărăcia”

Marţi, 27 martie 2018, ziua când s-a împlinit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a participat la manifestările cultural-religioase desfăşurate în Arhiepiscopia Iaşilor.

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după săvârşirea Sfintei Liturghii, PS Antonie a rostit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, un cuvânt referitor a evenimentul istoric sărbătorit. A urmat slujba de Te Deum şi un Trisaghion pentru pomenirea membrilor Sfatului Ţării care au votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu patria-mamă România. Alături de ÎPS Teofan au slujit Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul şi Preasfințitul Antonie de Orhei.

Apoi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan împreună cu PS Antonie de Orhei au mers la Bârnova unde au oficiat slujba de pomenire la mormântul deputatului Ion Inculeţ, aflat în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

După Bârnova, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan împreună cu PS Antonie de Orhei au mers la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul „Eternitatea” la mormintele celor doi deputaţi din Sfatul Ţării de la Chişinău care au semnat în 1918 actul de Unirii cu România – Atanasie Chiriac şi Teofil Ioncu, precum şi la mormântul deputatului Gheorghe Nastase, aflat în cimitirul din incinta Mănăstirii Copou.

Evenimentele au continuat în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iaşi, unde a avut loc semnarea simbolică a Declaraţiei de Unire de către președintele Consiliului Județean Iași și reprezentanți ai mai multor raioane din Republica Moldova. PS Antonie, prezent la eveniment, a menţionat, între altele, că „doar fiind împreună putem să depăşim greutăţile şi sărăcia”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img