Ultimele știri

PS Antonie de Orhei prezent la ITO 2017

Duminică, 3 septembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a slujit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, într-un sobor de 15 ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori, în oraşul Iaşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea – ITO 2017. Slujba a fost oficiată pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi din ţară şi străinătate: IPS Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şi Kumurdo, IPS Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, PS Părinte Nicholas, Episcop de Amathundas şi vicar al Mitropoliei de Limassol, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului și PS Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la ITO 2017, dirijați de Andrei Grosu.

Înainte de începerea slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un scurt cuvânt de învătură: „Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulţi dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire, şi nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjeşte inima noastră. Dacă ţi se dă însă, posibilitatea să mergi şi în cer, să fii şi pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar şi cu cei care vor veni, oare nu vom spune «Vreau să fiu şi eu liber şi în cer şi pe pământ, şi cu cei plecaţi dintre noi şi cu cei care sunt acum în viaţă!»? Spațiul şi timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie. (…) Pentru aceasta ne-am botezat, pentru aceasta suntem creştini ortodocşi, pentru aceasta credem că ITO organizat la Iaşi este prilej de a gusta din libertatea cea adevărată dăruită în cadrul relaţiei noastră cu Dumnezeu”.

Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, a citit mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

Domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a prezentat mesajul transmis de Preşedinţia României, în care s-a amintit de eforturile Bisericii Ortodoxe în procesul de dezvoltare a ţării, în procesul de integrare socială şi de dezvoltare spirituală a tinerilor.

După Sfânta Liturghie, cinci olimpici de pe ambele maluri ale Prutului, care au obţinut rezultate excepţionale la concursuri internaţionale, au primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni. Unul dintre cei cinci premianţi a fost din Alexandru Rudi, elev al clasei a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, din Durleşti, Chişinău, care a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în perioada 16-23 iulie 2017 la Rio de Janeiro în Brazilia.

În cadrul ITO 2017, primarul Iaşului, dl Mihai Chirica, a acordat PS Antonie de Orhei Diploma de Excelenţă „pentru misiune nobilă şi neobosită de răspândire a valorilor credinţei în sufletele oamenilor”. Aceiaşi distincţie a fost acordată şi ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

În după-amiază, PS Antonie a participat la „Marşul Tinereţii” pe traseul Parcul Copou – Catedrala Mitropolitană.

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi 2017 s-a desfăşurat la Iaşi în perioada 1-4 septembrie şi a avut ca temă „Tânărul în căutarea libertăţii”. Au fost prezenţi peste cinci mii de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani. Mitropolia Basarabiei a fost reprezentată de 225 tineri şi 12 preoţi. La ITO Iaşi 2017, Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) a fost reprezentată de 40 de tineri şi 4 preoţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img