Ultimele știri

PS Antonie: „De la sfinţi învăţăm cum să ne facem cetăţeni ai Împărăţiei Cerurilor”

Joi, 8 noiembrie 2018, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (stil vechi), PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica din satul Alexandru cel Bun, raionul Soraca, cu ocazia sărbătorii hramului acestei localităţi (preot paroh Iulian Damian).

După Sfânta Liturghie a fost înălţat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui paroh, a familiei sale, a păstoriţilor şi a binefăcătorilor sfântului locaş din Alexandru cel Bun.

În cuvântul său PS Antonie s-a referit viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi la activitatea părintelui Iulian, care din luna septembrie a acestui an este protopop de Soroca.

Referindu-se la viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi la rolul sfinţilor pentru viaţa creştinească, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Ce învăţăm de la sfinţi? De la sfinţi învăţăm cum să ne facem cetăţeni ai Împărăţiei Cerurilor. De la ei învăţăm cum să luptăm cu patimile şi cu slăbiciunile, care ne îndepărtează de Dumnezeu şi aduc întuneric în sufletele noastre. De la sfinţi învăţăm care este rostul vieţii pe pământ. De la sfinţi învăţăm că dacă avem credinţă şi voinţă puternică reuşim în lupta noastră cu păcatul”. „Sfinţii sunt ajutorii şi mijlocitorii noştri în faţa lui Dumnezeu. Să luăm aminte la viaţa lor, să le urmăm exemplul şi să-i rugăm să ne ajute să ne învrednicim de fericirea lor”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Damian, care a reuşit să înalţe un sfânt locaş în Alexandru cel Bun, mulţumindu-i părintelui şi familiei sale pentru jertfă, osteneală şi dragoste arătată creştinilor din acest sat.

Părintele Damian la rândul său a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul comunităţii din Alexandru cel Bun şi cu alte ocazii.

Satul Alexandru cel Bun a fost înfiinţat în anul 1924. Conform datelor recensământului, în anul 2004 populaţia satului constituia 596 de oameni. Cu toate că locuitorii satului sunt de religie ortodoxă, creştinii de aici nu au avut un locaş de închinare până la aderarea la Mitropolia Basarabiei. Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a fost înfiinţată în anul 2012 de către părintele Sorin-Gheorghe Huluţă, paroh al bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca. În ziua de 27 aprilie 2013 a fost oficiată prima Sfânta Liturghie. În ziua de hram din data de 8 noiembrie 2015 a fost oficiată  prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii de creştini din Alexandru cel Bun.

În anul 2014 în sat a mai fost înregistrată o comunitate de creştini de către Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img