Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, ziua când creştinii care respectă sărbătorile pe stil vechi, au prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a Sfântului Vasile cel Mare şi a anului nou civil, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău ( paroh preot protoiereu Vasile Petrov).
După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum la început de Nou An, după care, conform datinei străbune, PS Antonie împreună cu părintele Vasile i-au semnat cu boabe de grâu pe cei prezenţi în sfântul locaş, urându-le sănătate şi un an îmbelşugat cu roade spirituale şi materiale.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la cele trei evenimente prăznuite: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, la viaţa Sfântului Vasile cel Mare şi la Anul Nou civil pe stil vechi.
Vorbind despre Sfântul Vasile, PS Antonie, între altele, a spus: „Sfântul Vasile cel Mare a arătat dragoste pentru toţi semenii încercaţi de nevoi: pentru bătrâni singuratici, bolnavi, copii abandonaţi. Astfel Sfântul Vasile a organit o reţea întreagă de aşezăminte: aziluri, case de bătrâni, spitale, ospătării, şcoli de meserii, încercând să fie aproape de fiecare om care avea nevoie de ajutor. Activitate filantropică a Sfântului Vasile a fost numită Vasiliada şi a inspirat la acte de caritate pe slujitorii Bisericii de-a lungul istoriei. Sfântul Vasile este un model de slujire în primul rând pentru clerici. De la Sfântul Vasile învăţăm cum să punem Evanghelia în practică, cum să slujim semenilor”.
Ierarhul Mitropoliei Basarabiei l-a felicitat pe părintele Vasile cu ocazia sărbătoriri zilei onomastice, menţionând calităţile sale organizatorice şi de jertfelnic păstor spiritual. PS Antonie i-a urat părintelui Vasile ani mulţi de păstorire cu roade mari în Grădina Domnului, dăruindu-i o carte de predici. Părintele Vasile a primit felicitări şi din partea fiilor duhovniceşti, toţi menţionând darul părintelui de a aduna creştinii la slujbele bisericeşti.
Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a felicitat, cu ocazia sărbătoriri zilei onomastice, pe toţi cei care poartă numele de Vasile şi Vasilica şi derivatele din aceste nume şi a dăruit fiecărui creştin iconiţe cu chipul Sfântului Vasile cel Mare şi Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Părintele Vasile a mulţumit pentru felicitare, vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.
Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău a fost întemeiată în anul 1999. Prin decret mitropolitan, semnat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, paroh al comunităţii a fost numit părintele Vasile Petrov. Comunitatea a fost „găzduită” de Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”, unde în fosta morgă a spitalului a fost amenajat un mic paraclis. Prima Sfântă Liturghie, în noul spaţiu de rugăciune, a fost oficiată de către părintele Vasile la 3 iulie 1999. În anul 2003 comunitatea a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte, devenind persoană juridică. În anul 2006, la 19 mai, prin Hotărâre de Guvern comunităţii„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău i s-a alocat un teren pentru a înălţa o biserică. La 22 septembrie 2007 a fost sfinţită piatra de temelie a noului locaş de închinare. Către sărbătoarea hramului, Sfântul Cuvios Stelian, din 9 decembrie 2012, comunitatea împreună cu părintele paroh au reuşit să amenajeze un spaţiu de rugăciune la demisolul bisericii. În ziua prăznuirii hramului bisericii, în noul spaţiu, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei