Ultimele știri

PS Antonie: „De la Sfântul Ştefan cel Mare, militarul învaţă că are nevoie de rugăciune, de post şi de mărturisirea păcatelor”

Marţi, 1 august 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a vizitat, împreună cu un grup de preoţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Compania infanterie independentă a Forţelor de Menţinere a Păcii (FMP) a R. Moldova (Comandant locotenent-colonel Vasile Cazacu) dislocată în satul Varniţa, raionul Anenii Noi. PS Antonie a fost însoţit de către PC protoiereu mitrofor Ioan Pancu, protopop de Căuşeni, PC protoiereu Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău şi PC preot Veaceslav Ciobanu, paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Hagimus, rn. Căuseni.

Vizita clericilor Mitropoliei Basarabiei la unitatea militară din Varniţă a fost prilejită de împlinirea a 25 de ani de la sfârşitul Războiului pentru integritatea R. Moldova din 1992 de pe Nistru. La 21 iulie 1992 Republica Moldova şi Federaţia Rusă au semnată o Convenţie cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. Urmare a acestei Convenţii la 1 august 1992 forţele militare a tânărului stat R. Moldova au părăsit oraşul Tighina (Bender).

Pentru a comemora această dată la Compania din Varniţa împreună cu clericii Mitropoliei Basarabiei a sosit colonelul Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 „Tiras – Tighina” împreună cu un grup de ostaşi şi voluntari participanţi la Războiul din 1992 şi Grupul Folcloric „Ştefan Vodă” condus de Tudor Ungureanu.

Clericii Mitropoliei Basarabiei s-au rugat pentru pace în regiune şi în toată lumea şi pentru sănătatea ofiţerilor şi ostaşilor din cadrul Forţelor de Menţinere a Păcii şi au înălţat rugăciuni pentru sufletele eroilor căzuţi în Războiul pentru integritatea R. Moldova.

PS Antonie în cuvântul său a mulţumit ofiţerilor şi ostaşilor pentru jertfa lor de a sta la straja păcii şi a liniştii, „jertfă care ar fi bine să fie conştientizată de mult mai multă lume”. PS Antonie s-a referit şi la viaţa duhovnicească a ostaşului, menţionând importanţa rugăciunii în viaţa militarului, exemplificând acest adevăr cu câteva momente din viaţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. PS Antonie, între altele, a spus: „Avem mărturii că înainte şi după luptă Sfântul Voievod se ruga. Purta cu el tot timpul un triptic, icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul. Bineînţeles că se ruga şi zilnic. Postea înainte de fiecare luptă, dar câteodată şi după, cum a fost cazul după lupta de la Vaslui, din 1475. De asemenea Sfântul Voievod avea un duhovnic, unde mergea să se spovedească. De la Sfântul Ştefan cel Mare, militarul învaţă că are nevoie de rugăciune, de post şi de mărturisirea păcatelor. Fiind împăcat cu Dumnezeu, militarul are o judecată trează şi nu este singur în momentele grele prin care poate trece îndeplinindu-şi datoria faţă de patrie”.

Dl colonel Anatolie Caraman a vorbit ostaşilor din Compania FMP de la Varniţa, despre cauzele războiului de la Nistru din 1992, cine a început războiul şi desfăşurarea conflagraţiei, impusă din exterior şi aducătoare de durere şi de pierdere de vieţi omeneşti. Dl colonel a vorbit şi de ziua de 1 august 1992, când după semnarea Convenţiei între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, a fost nevoit, cu durere în suflet şi lacrimi în ochi, să părăsească oraşul Thigina, după ce, împreună cu soldaţii şi voluntarii din subordine, îl eliberase de separatişti.

Un program artistic de cântece patriotice, în faţa ostaşilor, a prezentat Grupul Folcloric „Ştefan Vodă” condus de Tudor Ungureanu. Câteva piese dedicate războiului de la Nistru a interpretat cunoscutul cobzar George Afroni. Textul uneia dintre piesele lui Afroni „Uite cum au trecut anii” o are ca autor pe dna Neonela Popovici, mama eroului Anatol Popovici, decedat, în 1992, prezentă şi dânsa la Varniţa. În cuvântul său „mama Neonela”, cum îi spun toţi participanţii la Războiul pentru integritatea R. Moldova, le-a vorbit ostaşilor despre moartea fiului său Anatol, judecător de profesie, la podul de la Tighina şi despre datoria fiecărui bărbat de a apăra pământul strămoşesc.

PS Antonie şi preoţii care l-au însoţit au adus în dar ostaşilor de la Varniţa fructe proaspete – prune şi piersici. În calitate de hrană duhovnicească, de data acesta, PS Antonie le-a adus ostaşilor, în dar, trei cărţi de „Învăţătură de credinţă ortodoxă”, două exemplare de romanul „Sfântul” şi a dat fiecărui militar iconiţe cu chipul Mântuitorului.

Dl locotenent-colonel Vasile Cazacu, comandantul unităţii militare, a mulţumit soborului de preoţi, dl colonel Anatolie Caraman, „mamei Neonela” şi Grupul Folcloric „Ştefan Vodă”pentru momentul educativ-patriotic de care au avut parte o militarii din subordine.

PS Antonie a mai fost în mijlocul ostaşilor din Compania infanterie independentă a Forţelor de Menţinere a Păcii (FMP) a R. Moldova în ziua de 2 februarie 2017, când a oficiat slujba de sfinţire a unităţii militare.

Satul Varniţa se află lângă oraşul Tighina şi se numără printre localităţile unde, în anul 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru s-au dat cele mai grele lupte. Alte localităţi unde s-au dat lupte crâncene în timpul războiului pentru integritate R. Moldova sunt Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi şi Tighina.

În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img