Ultimele știri

ÎPS Petru: „Toți slujitorii altarului din această țară vom da răspuns strămoșilor noștri cum am slujit și apărat Biserca Neamului nostru”

  În Duminica a 8-a după Pogorârea Duhului Sfânt, ÎnaltPreasfinția Sa Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul  Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a liturghisit la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău,  însoțit de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și PC preot Alexandru Ilinițchi din parohia ortodoxă română „Sf. Mc. Iuliu Veteranul” din Rivarolo provincia Torino – Italia.

   În cadrul Serviciului Divin, cu binecuvântarea ÎPS Petru părintele Alexandru Ilinițchi a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la Evanghelia zilei, în care printre altele a menționat: „Evanghelia de astăzi ne istorisește despre  Minunea înmulţirii pâinilor şi peștilor de către Domnul nostru Iisus Hristos. Trebuie subliniat faptul că, minunea înmulțirii pâinilor şi peștilor se realizează atunci când Hristos „luând cele cinci pâini şi cei doi peşti, şi-a ridicat ochii spre cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor” (Matei 14, 19).

   Cu alte cuvinte Hristos ne dă de înțeles şi nouă că puţinul nostru pe care-l avem: hrana, bunurile şi darurile noastre se pot înmulți şi ele  atunci când Îi mulțumim (binecuvântăm) lui Dumnezeu pentru ele şi le împărţim şi noi cu alții.

   Dumnezeu nu înmulțește darurile ca noi să le acumulăm în rezerve mari, ca falsă siguranță a noastră bazată pe lucruri materiale, ci adevărata minune se face pentru ca să se întărească comuniunea între Dumnezeu şi oameni, precum şi dărnicia oamenilor întreolaltă, dăruind altora, vei dobândi, spunea foarte frumos şi părintele Nicolae Steinhardt.

   Evanghelia de astăzi are menirea să ne îndemne să ne hrănim nu doar trupurile noastre cu pâinea şi apa cea materială care ne face să flămânzim şi să însetăm din nou, ci să căutăm să ne nutrim mai ales sufletele din Pâinea şi Apa cea duhovnicească care este Trupul şi Sângele lui Hristos : Eu sunt pâinea vieţii; cel ce vine la Mine nu va flămânzi şi cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată (Ioan 6,35). 

   După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tede-um de mulțumire adus Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile săvârșite asupra Mitropoliei Basarabiei a ierarhilor, clerului și enoriașilor, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la Recunoașterea și admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei de către Serviciul de Stat pentru problemele Cultelor din Republica Moldova, după care ÎPS Petru a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța evenimentului dar mai ales a ținut să aducă un cuvânt de recunoștință celor care au contribuit la înfăptuirea acestui eveniment: „Anii care au trecut de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei și până la recunoașterea de către autoritățile statului au fost cu multe încercări, cu multe evenimente pe care nu am vrea să le amintim pentru că nu sunt amintiri din cele mai plăcute. Încă și astăzi, chiar dacă recunoscuți de către stat,cu părere de rău, clericii și enoriașii Mitropoliei Basarabiei sunt asupriți și disconsiderați de către mulți adepți ai mitropoliei subordonate Patriarhiei Moscovei. Noi Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale, revărsate asupra noastră a tuturor și Îl rugăm să ne întrarmeze cu putere pentru a sluji în continuare Biserica Neamului și a strămoșilor noștri.

   Toate eforturile noastre ar fi fost în zadar dacă nu am fi avut susținerea Bisericii – Mame Ortodoxe Române. Vorbind despre aceste evenimente, trebuie să nu uităm în primul rând de vrednicul de pomenire, Părintele Patriarh Teoctist, să nu uităm să mulțumim Preafericitului Părinte patriarh Daniel(care pe atunci era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei) și tuturor membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru suportul și aportul considerabil la înfăptuirea acestei dreptăți făcute enoriașilor din teritoriul Basarabiei. Cel mai important lucru este că toți slujitorii sfântului altar din această țărișoară mică și frumoasă ar trebui să conștientizăm că la un moment dat vom fi puși să dăm răspuns în fața strămoșilor noștri cum am slujit și apărat Biserca Neamului nostru. ” .

   În final, o parte din enoriașii apropiați ai Mitropoliei Basarabiei, membri ai frumoasei comunități formate pe lângă Paraclisul Mitropolitan, au ținut să îi mulțumească Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei pentru răbdarea, pentru tactul și înțelepciunea cu care organizează și menține buna lucrare în cadrul Eparhiei pe care o păstorește, dăruindu-i, în semn de apreciere, o icoană cu chipul Sfântului Prooroc Ilie.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img