Ultimele știri

PS Antonie: „De la Sfântul Ştefan cel Mare învăţăm cum să apărăm ţara şi credinţa strămoşească”

Duminică, 2 iulie 2017, de ziua pomenirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Eroilor Independenţei” cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău (preot paroh Veaceslav Iarmenco).

PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit despre semnificaţia zilei de 2 iulie pentru toţi românii, evidenţiind virtuţile de bun creştin ale Binecredinciosului Voievod, calităţi pentru care Domnitorul a fost numit de către popor ca sfânt, imediat după trecerea sa la cele veşnice,.

Între altele, PS Antonie a spus: „Nu găsim în istoria poporului nostru alt domnitor care să se bucure de o asemenea mare cinste cum este Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. A rămas în memoria colectivă ca un domnitor drept, bun, mare şi sfânt. Ştefan cel Mare era un bun creştin, care se ruga, postea şi avea ca părinte duhovnic pe Sfântul Daniil Sihastru. Ştefan cel Mare se sfătuia, lua binecuvântare şi era îndrumat de un sfânt, de aceea reuşea în tot ce-şi propunea. De aici îi venea lumina minţii, hotărârea voinţei şi puterea braţului. A iubit ţara şi a apărat credinţa. A ridicat cetăţi şi biserici. A iubit poporul şi a iubit pe Dumnezeu. De la Sfântul Ştefan cel Mare învăţăm cum să apărăm ţara şi credinţa strămoşească”. „El ne este exemplu. Şi tot el ne este şi ocrotitor şi ajutor, dacă îi urmăm sfatul şi credinţa”, a mai spus PS Antonie.

La sfânta Slujbă au fost prezente colectivele populare de peste Prut venite la Chişinău pentru a participa la Festivalul Neamului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalul Internaţional de Folclor ”Cântă cucu-n Bucovina”, organizate Centrul cultural european „Dacia”.

După Sfânta Slujbă, PS Antonie, împreună cu un sobor de preoţi, a mers la monumentul Sfântului Voievod din centrul Chişinăului, unde au depus flori şi au înălţat rugăciuni către Binecredinciosul Domnitor pentru pace, întărirea credinţei ortodoxe şi unitatea poporului român.

Paraclisul Eroilor Independenţei îl are ocrotitor spiritual pe „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării №1. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – Municipiul Chişinău. Aici, cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, la sfintele slujbe, se pomenesc sufletele eroilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img