Ultimele știri

PS Antonie: „De la Mitropolitul Antonie învăţăm cum să luptăm pentru unitatea Bisericii şi de Neam”

Joi, 8 decembrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la Simpozionul memorial „Urcuş spre Înviere”, dedicat împlinirii a nouăzeci de ani de la naşterea vrednicului de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală. Simpozionul a fost organizat de Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hânceşti (director Tatiana Darii) şi s-a desfăşurat în incinta Palatului Princiar Manuc Bey din Hânceşti

Printre cei care i-au adus un omagiu marelui Mitropolit al Ardealului au fost: dl Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism a raionului Hânceşti, dna Vera Tănase, vicepreşedinte al raionului Hânceşti, PC Părinte Protoiereu Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău.

Dl Academician Nicolae Dabija a susţinut comunicarea „Un om cu dor de rădăcini”, scriitorul Vladimir Beşleagă s-a referit la romanul Mitropolitului Antonie „Trei ceasuri în iad”, iar dl Grigore Coicanu, colaborator al Muzeului de literatură „M. Cogâlniceanu” a vorbit despre „Viaţa şi activitatea Mitropolitului Antonie Plămădeală”. 

La Simpozion a fost prezent şi PC părinte Eugen Balan, preot slujitor la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail Gavriil” din Hânceşti.

PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit despre întâlnirea pe care a avut-o cu Marele Mitropolit Antonie, în timpul studenţiei la Iaşi, şi, între altele, a specificat: „De la Înaltul Antonie am învăţat că a lupta pentru adevăr şi dreptate este o condiţie a omului binecuvântată de Dumnezeu. Mitropolitul Antonie în scrierile sale a scos în evidenţă nedreptatea, din punct de vedere eclesiastic, făcută de Biserica Rusă acestui ţinut. Adevărurile rostite de Mitropolitul Antonie le-am mai anunţat şi cu alte ocazii, dar ele trebuie repetate pentru a fi auzite de cât mai mulţi slujitori care se mai află, încă, în jurisdicţia Bisericii Ruse. Astfel, Mitropolitul Antonie scoţând în evidenţă abuzul Bisericii Ruse, spune: „Canoanele nu admit cuceriri canonice, ca urmare a unor cuceriri teritoriale”, şi înaltul ierarh arată cum ar trebui să fie corectate lucrurile: „Patriarhia Moscovei trebuie să se retragă, cuminte şi spăşită, la ea acasă, în Moscova şi Rusia. Şi eventual dacă îi stă în obicei, să prezinte şi scuze”. Dacă ar proceda aşa, Patriarhia Rusă ar arăta că mai de preţ îi este adevărul evanghelic – iubirea aproapelui, decât stăpânirea de suflete şi teritorii străine, care aparţin altei Patriarhii. De la Mitropolitul Antonie învăţăm cum să luptăm pentru unitatea Bisericii şi de Neam”. „Recomand slujitorilor altarelor, în mod special celor care, deocamdată, nu sunt în Mitropolia Basarabiei, că pentru a se descotorosi de neadevărurile care le încătuşează inima şi mintea, au nevoie să se aplece asupra scrierilor Mitropolitului Antonie, scrieri care aduc eliberare şi lumină. Toţi cei care sunt angajaţi în această grea lucrare de înlăturare a minciunii, a nedreptăţii şi a întunericului din acest spaţiu îl au aliat de nădejde pe marele Mitropolit Antonie Plămădeală”, a mai spus PS Antonie.

În cadrul evenimentului a fost lansată biobibliografia „Zidind iubire, a urcat în icoană: Mitropolitul Antonie Plămădeală”, autori Larisa Suleimanov, Claudia Tricolici şi Valeriu Raţă.

Tot în carul evenimentului PS Antonie şi dl Academician Nicolae Dabija au înmânat diplome câştigătorilor concursului dedicat Mitropolitului Antonie desfăşurat de Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hânceşti.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment literar-muzical prezentat de cantautorul George Afroni cu un grup de copii de la Casa de Cultură din Hânceşti şi de elevele Dumitriţa Ungureanu şi Elena Covâleac.

Participanţii la Simpozion au făcut ocazia să facă o excursie prin Palatul Manuc Bey, luând cunoştinţă de lucrările de restaurare care s-au desfăşurat în ultimii doi ani. După încheierea Simpozionului PS Antonie a vizitat Muzeul de Istorie si Etnografie din Hâncesti, unde domnul director Tudor Plăcintă, i-a prezentat Preasfinţiei Sale obiectele vechi şi de mare preţ păstrate în această instituţie de cultură.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img