Ultimele știri

PS Antonie: „Dacă avem credinţă dreaptă şi facem fapte bune, Dumnezeu este cu noi tot timpul”

Joi, 2 august 2018, ziua când creştinii, care ţin sărbătorile pe stilul vechi, au prăznuit pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu). 

După Sfânta Slujbă, PS Antonie a vorbit despre locul sfinţilor în cultul ortodox, despre viaţa şi mărturisirea credinţei în Dumnezeul adevărat de către Sfântul Ilie şi a menţionat contribuţia părintelui Petru la promovarea adevărului eclesiastic în spaţiul basarabean.

Referindu-se la grija lui Dumnezeu faţă de cei care fac voia Lui, PS Antonie, între altele, a spus: „Ca un luptător hotărât pentru menţinerea credinţei în adevăratul Dumnezeu, Sfântul Ilie a avut mult de suferit. A fost prigonit, a fost ameninţat cu moartea, de aceea a fost nevoit să se ascundă, în locuri retrase, în minţi, să îndure foame şi sete, să suporte condiţiile pustiului. Dar, în viaţa Sfântului Ilie  vedem şi grija lui Dumnezeu pentru cei drepţi. Dacă avem credinţă dreaptă şi facem fapte bune, Dumnezeu este cu noi tot timpul. Sfântul Ilie a mărturisit credinţa în Dumnezeul adevărat, şi Dumnezeu a avut grijă de el în orice împrejurare”.

„Să mărturisim credinţa în Dumnezeu cu fermitate şi să avem convingerea că El nu ne abandonează în momente de încercare din viaţa noastră”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a apreciat, şi de data acesta, activitatea misionară a părintelui Petru Botezatu, preot harnic şi bun gospodar.

Părintele Petru i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte.

Părinte Petru este unul dintre cei mai harnici misionari ai Mitropoliei Basarabiei. Sfinţia Sa a ridicat mai multe sfinte lăcaşe: în satul Donduşeni a ridicat o biserică, o altă biserică a înălţat până la acoperiş în suburbia Octombrie a oraşului Bălţi. La Chişinău a întemeiat o mănăstire pe strada Columna. Tot în Chişinău a amenajat un paraclis în incinta Fabricii de covoare „Floare”. La Floreşti, unde a slujit 10 ani, o ridicat o altă biserică. În incinta Casei pentru invalizi din Bălţi a amenajat un paraclis şi un cele din urmă, pe strada Donici, din sectorul 7 al oraşului Bălţi, a înălţat o altă biserică cu hramul „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Multe locaşuri ridicate de părintele Petru au fost acaparate, în mod abuziv, de preoţii structurii locale a Patriarhiei Moscovei. Pentru unele cum e cazul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din Floreşti, părintele a ajuns şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Istoric: Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Domnului” din Bălţi a fost sfinţită, în 2004, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. În 2006 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în paraclisul amenajat la demisolul bisericii. În 2008, de Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în biserica propriu-zisă.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img