Ultimele știri

PS Antonie: „Credinţa ne luminează, ne înalţă şi ne apropie de Dumnezeu”

Duminică, 20 noiembrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Pantelimon” din oraşul Căuşeni (preot paroh Mihail Câşlaru).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din Duminica a XXIV-a după Pogorârea Sfântului Duh (Învierea fiicei lui Iair). Vorbind despre credinţa femeii cu scurgere de sânge de doisprezece ani, PS Antonie, între altele, a spus: „Vedem din Evanghelie că mulţimea Îl împresurau, Îl strâmtorau, Îl îmbulzeau pe Mântuitorul şi cu siguranţă mulţi s-au atins de El. De ce Mântuitorul remarcă doar o singură atingere? Întreabă pe ucenici: „Cine este cel ce s-a atins de Mine?” şi imediat explică: „S-a atins de Mine cineva, căci am simţit o putere care a ieşit din Mine”. După ce femeia a văzut că a fost descoperită, şi-a mărturisit suferinţa ei de ani de zile. Atunci, Mântuitorul arată celor prezenţi, dar şi nouă, motivul pentru care a simţit atingerea ei şi anume – credinţa puternică. Mântuitorul îi zice femeii: „Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace!”. Credinţa îi aduce vindecare femeii. Vedem cum credinţa face minuni. De aceea, Mântuitorul îi spune lui Iair, care primise vestea că fiica sa murise: „Nu te teme, crede numai şi se va mântui”. Mântuitorul îl îndeamnă pe Iair să creadă”. „Credinţa ne dă puteri, ne aduce împlinirea dorinţelor noastre. Credinţa ne luminează, ne înalţă şi ne apropie de Dumnezeu. Cei care cred sunt avantajaţi faţă de cei care nu cred, pentru că nu sunt singuri, sunt cu Dumnezeu”, a mai spus PS Antonie.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Pantelimon” din oraşul Căuşeni.

PS Antonie  a apreciat spiritul jertfelnic, organizatoric şi gospodăresc al părintelui Mihail, care depune eforturi mari pentru a aduce Lumina Evangheliei către semenii săi. Părintele acordă multă atenţie lucrului cu copii, pe care se străduie să-i apropie de cele sfinte. Pentru aceştia părintele a amenajat un tren de joacă. Părintele spune că „este bine ca cei mici să se joace aproape de sfântul locaş, în felul acesta ei se familiarizează cu cele bisericeşti”. „Toate metodele sunt de folos dacă reuşim să-i aducem pe copii la sfânta biserică”, mai susţine părintele Mihail.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Mihail cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere, dorindu-i ani mulţi cu sănătate cu roade mari în Gradina Domnului, dăruindu-i o carte de predici.

Părintele Mihail a primit felicitări şi de la enoriaşii săi, care toţi au remarcat blândeţea şi tactul pastoral deosebit al părintelui, care îi face să păşească pragul sfântului locaş şi să vină la slujbele oficiate de sfinţia sa.

Tuturor celor prezenţi PS Antonie le-a dăruit iconiţe, după care au gustat apă de la râul Iordan şi fântâna Maicii Domnului din Nazaret, adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Părintele Mihail Câşlaru a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru felicitare, vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Pantelimon” din Căuşeni şi cu alte ocazii.

Părintele Mihail Câşlaru i-a arătat Preasfinţiei Sale terenul de joacă pentru copii şi i-a vorbit de proiectele pe care urmează să le desfăşoare în Căuşeni.

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Pantelimon” din oraşul Căuşeni a fost înregistrată la 21 aprilie 2004. În luna decembrie 2004, comunităţii i-a fost alocat un teren în sectorul Valul lui Traian, strada Burebista, nr. 35\A. În 2007 s-a declanşat procedura de anulare a deciziei din 2004. Comunitatea a fost purtată prin toate instanţele: Judecătoria Căuşeni, Curtea de Apel Bender, Curtea Supremă de Justiţie din Chişinău. În cele din urmă dreptatea a triumfat. Din data de 6 octombrie, 2011, prin decret mitropolitan, părintele Mihail Câşlaru este numit coordonatorul comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Pantelimon”. Au urmat alte piedici, din partea celor interesaţi ca lucrările de ridicare a sfântului locaş să fie tergiversate. În cele din urmă, în data de 29 septembrie 2014 s-a reuşit începerea amenajării paraclisului, lucrare care în timp de o lună a fost terminată. Noul spaţiu de rugăciune a fost sfinţit în data de 14 decembrie 2014 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, când a fost oficiată şi prima slujbă arhierească. De la acea dată paroh al comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfântul Pantelimon” din oraşul Căuşeni este părintele Mihail Câşlaru.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img