Ultimele știri

PS Antonie: „Credinţa în Dumnezeu îi face pe diavoli neputincioşi”

Duminică, 4 noiembrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor) şi la activitatea părintelui Valerie, care este responsabil de sectorul administrativ al Episcopiei de Bălţi.

Vorbind despre felul cum omul se poate apăra de duhurile rele, PS Antonie, între altele, a spus: „Vedem din Evanghelie că diavolul poate să pună stăpânire pe om. Şi când cel rău reuşeşte să facă acest lucru? Când omul se îndepărtează de Dumnezeu: nu se roagă, nu posteşte, nu merge la biserică, nu se împărtăşeşte cu Sfintele Taine…., când îşi pierde credinţa. Diavolii îl atacă pe om când legătura cu Dumnezeu slăbeşte. Şi dimpotrivă, credinţa în Dumnezeu îi face pe diavoli neputincioşi. Rugăciunea, postul, pocăinţa, împărtăşirea cu Sfintele Taine ne întăreşte credinţa şi ne apără de atacurile celui rău”. „Să ne străduim să ne întărim credinţa în Bunul Dumnezeu, pentru a fi apăraţi de atacurile celui rău şi a fi cu Dumnezeu în tot timpul vieţii noastre”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Valeriu pentru activitatea sa misionară şi pentru sprijinul în activitatea administrativă în cadrul Episcopiei de Bălţi.

Părintele Valeriu a mulţumit, la rândul său, pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii..

Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img