Ultimele știri

PS Antonie: „Credinţa aduce lumină şi bucurie în suflet”

Duminică, 15 aprilie 2018, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din satul Hârbovăţul Nou, raionul Anenii Noi (preot paroh Victor Bejan).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, ierarhul Mitropoliei Basarabiei s-a referit la Evanghelia din Duminica a 2-a după Paşti (a Sf. Apostol Toma). Vorbind despre credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, PS Antonie, între altele, a spus: „Vedem din Sfânta Evanghelie că după ce s-a încredinţat de Învierea Mântuitorului, Toma a exclamat: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. După care Iisus i-a zis: „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut”. Vedem cât de importantă este credinţa. Pentru că nu fiecare poate experimenta, dar de credinţa puternică avem nevoie toţi. Doar Toma s-a atins de coasta Mântuitorului, dar noi toţi îl credem, nu mai cerem alte dovezi. Credinţa aduce lumină şi bucurie în suflet, aduce fericire. Nu poate omul exista fără credinţă, fără Dumnezeu. Nu poate exista fără fericire”.

Preasfinţitului Antonie a mulţumit părintelui Victor pentru activitatea misionară desfăşurată în satul Hârbovăţul Nou.

Părintele Victor, la rândul său, a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Hârbovăţul Nou şi cu alte ocazii.

Istoric: Părintele Victor Bejan a fost numit preot la Hârbovăţul Nou în primăvara anului 2011. La acel moment pereţii sfântului locaş erau ridicaţi până la centura de sus. Satul Hârbovăţul Nou fiind o localitate mică (numărând puţin peste o sută de case), nu putea suporta o povară atât de grea – ridicarea unui sfânt locaş. În aceste condiţii părintele a fost nevoit de unul singur să caute bani pentru continuarea construcţiei. Cea mai mare parte din bani, părintele Victor i-a strâns în piaţa din Anenii Noi, unde a stat în frig şi în ploaie, adunând câte un leu, astfel încât, în timp de un an şi ceva, s-a reuşit să se facă lucrări importante încât să se poată oficia sfinte slujbe. Pentru jertfa depusă la ridicarea sfântului locaş, în anul 2013, de sărbătoarea hramului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru l-a gratificat pe părintele Victor cu două distincţii bisericeşti: „Bederniţa” şi „Crucea aurită”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img