Ultimele știri

PS Antonie: „Căutarea Împărăţiei Cerurilor începe cu pocăinţă”

Duminică, 22 ianuarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Eroilor Independenţei” cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău (preot paroh Veaceslav Iarmenco).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica după Botezul Domnului. PS Antonie, între altele, a spus: „Mântuitorul îşi începe propovăduirea cu aceleaşi îndemn la pocăinţă, care l-am auzit şi de la Sfântul Ioan Botezătorul: „Pocaiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor”. Vedem cât de mult putem câştiga cu ajutorul pocăinţei – Împărăţia Cerurilor, viaţa veşnică. Pocăinţa este cheia către Împărăţia lui Dumnezeu. Toţi avem invitaţie la viaţa veşnică şi avem datoria să o căutăm şi să o dobândim prin fapte concrete. Iar căutarea Împărăţiei Cerurilor începe cu pocăinţă”. „Să folosim timpul vieţii noastre pentru a dobândi fericirea sfinţilor – viaţa veşnică”, a îndemnat PS Antonie.  

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Veaceslav, care alină durerile eroilor care au luptat pentru libertatea şi integritatea ţării, acordându-le asistenţă spirituală.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992 din Municipiul Chişinău, dl Valeriu Ciobanu, a solicitat ajutorul Mitropoliei Basarabiei în diferendul cu Primăria Chişinău pentru a construi un sfânt locaş în curtea blocului din strada Gării №1, unde în prezent este amenajat paraclisul şi l-a rugat pe PS Antonie să-i sprijine în acest demers.  

Apoi, PS Antonie l-a vizitat pe domnul Iurie Marian, invalid de gradul I, care a trecut prin două războaie, cel din Afganistan şi cel de pe Nistru. Eroul Marian îşi duce existenţa, în condiţii dezastruoase, fiind ţintuit într-un scaun cu rotile şi primeşte o pensie de 1200 de lei. În anul 2016 dl Marian a fost internat de mai multe ori la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, Secţia Chirurgie, unde a suportat mai multe intervenţii chirurgicale.

Istoric: Paraclisul Eroilor Independenţei se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării 1. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău. Aici, cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, la sfintele slujbe, se pomenesc sufletele eroilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img