Ultimele știri

PS Antonie: „Când ne punem nădejdea în Dumnezeu, El ne ajută să ne schimbăm viaţa”

Duminică, 2 aprilie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi, raionul Donduşeni (preot paroh – Sergiu Mariţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la perioada Postului Mare ca timp de pregătire pentru Slăvita Înviere a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, ca model de ridicare din păcat şi vieţuire după voia lui Dumnezeu.

Între altele, PS Antonie a spus: „Vedem din viaţa Mariei Egipteanca cum Dumnezeu lucrează tainic cu fiecare om. Dumnezeu îl aşteptă, în mare Sa iubirea, pe om să se ridice din păcat, să se îndepărteze de întuneric şi să se întoarcă spre lumină. Omul decide singur – rămâne în păcat sau se îndreaptă spre Dumnezeu. Dar schimbarea nu o putem face fără ajutorul lui Dumnezeu. Când ne punem nădejdea în Dumnezeu, El ne ajută să ne schimbăm viaţa. În locul întristării şi mustrării de conştiinţă ne vine pacea şi bucuria ridicării din păcat, în locul durerii şi întunericului ne vine lumina sfântă a iertării”.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Sergiu cu ocazia împlinirii a 11 ani de preoţie, menţionând calităţile Sfinţiei Sale de „păstor harnic şi bun gospodar”. PS Antonie i-a dăruit părintelui Sergiu un Catavasier şi câteva cărţi pentru biblioteca parohială şi i-a transmis suma de o mie de lei, donaţie a unei creştine, din satul Moşana, localitate din vecinătatea satului Climăuţi. 

Părintelui Sergiu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi la invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul creştinilor din Climăuţi şi cu alte ocazii.

Părintele Sergiu i-a arătat PS Antonie ce a mai rămas din sfântul locaş care a ars şi i-a povestit cum s-a luptat cu focul pentru a putea ceva salva din obiectele bisericeşti. 

Comunitatea din Climăuţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016 a trecut printr-un moment de grea încercare. În ziua de 29 noiembrie, în urma unui incendiu devastator, biserica veche din lemn, datată din anul 1834, a ars în proporție de 80 la sută. Părintele paroh cu arsuri grave a fost internat în spital. Climăuţenii până la externarea părintelui au pus mână de la mână şi în scut timp au amenajat un paraclis, unde în data de 25 decembrie 2016 părintele Sergiu a oficiat prima Sfântă Liturghie. În ziua de 12 februarie 2017,  în Duminica Fiului Risipitor, comunitatea din Climăuţi a fost vizitată de Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, care le-a adus un cuvânt de mângâiere şi încurajare pentru a merge înainte cu credinţă în Bunul Dumnezeu.

Climăuţenii, oameni harnici şi cu multă credinţă în Dumnezeu, doresc să înalţe al sfânt locaş. În această sfântă lucrare au nevoie şi de ajutorul nostru al tuturor. Pentru cei cu inimă darnică, care doresc să întindă o mână de ajutor comunităţii din Climăuţi, facem cunoscut conturile bancare, care pot fi găsite pe pagina web a parohiei: http://www.parohiaclimauti.com/index.php/donatii. Orice donaţie este binevenită.

Comuna Climăuţi este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Ultimii opt ani la Climăuţi păstoreşte PC părinte Sergiu Mariţoi, care este şi protopop de Donduşeni şi Edineţ.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img